Szabadidő

Rejtély marad, ki ölte meg a Seuso-kincsek megtalálóját

Sümegh József 1980-ban halt meg, annak idején öngyilkosságot állapítottak meg. A rendszerváltozás után újabb nyomozás indult, amely szerint a férfit megölték. Most viszont felfüggesztik a nyomozást.

Felfüggesztette a nyomozást a rendőrség a Seuso-kincseket felfedező férfi meggyilkolásának ügyében, így a 38 éves rejtély megoldására továbbra is várni kell – írta a Magyar Hírlap hétfőn. Az információt a rendőrség megerősítette, ám mivel a nyomozás folytatásának lehetősége továbbra is fennáll, bővebb tájékoztatást nem adtak.

A Seuso-kincseket megtaláló Sümegh József ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) emberölés bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytatott nyomozást ismeretlen tettes ellen.

A férfit 1980-ban gyilkolták meg Polgárdiban, holttestét egy pincében fedezték fel, mellette egy kiásott gödröt találtak a nyomozók, amely vélhetően a később Seuso-kincseknek elnevezett római ezüst edénykészlet rejtekhelye lehetett.

A vizsgálat akkoriban öngyilkosságot állapított meg, ám a rendszerváltoztatást követően a Legfőbb Ügyészség újabb nyomozást rendelt el, amely szerint a férfi gyilkosság áldozata lett, az általa megtalált nagy értékű ezüstlelet pedig eltűnt.

Sümegh József amatőr kincskeresőként kutatta a római emlékeket. Halála után a Seuso-kincseknek jó időre nyomuk veszett, a nyolcvanas években előbb Nyugat-Európában, majd az Egyesült Államokban tűntek fel. Hosszas pereskedés és tárgyalássorozat után a kincs ma biztosan ismert tizennégy darabja visszakerült Magyarországra, jelenleg a Nemzeti Múzeumban tekinthető meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top