Szabadidő

Videó: középkori módszerekkel, 20 éve épül kastély a semmi közepén

Megszállott franciák egy csoportja két évtizede dolgozik azon, hogy a semmiből húzzanak fel egy igazi, középkori kastélyt, kizárólag több száz éves módszerek alkalmazásával.

Az építkezés még javában zajlik, ez azonban nem akadályozza meg azt a mintegy 300 000 turistát, akik évente felkeresik a Burgundia északi részén található Château Guédelont. Az ambiciózus építkezés több mint 20 éve, 1996-ban kezdődött, a tempó oka pedig az, hogy a projekt mögött álló lelkes mesteremberek kizárólag XIII. századi technikákat alkalmaznak a kőfaragáshoz, favágáshoz és a különféle fémszerelékek elkészítéséhez.

Az érdeklődőkből annak ellenére sincs hiány, hogy a kastélyon még jócskán akad munka. A turistacsoportok azonban az olyan munkálatokat is örömmel nézik, mint egy 200 kilós farönk kettéhasítása apró, fából készült ékek segítségével.

A Château Guédelon két évtizede épül (Fotó: Guédelon/Facebook)

Bizony, itt ne keressen senki motoros fűrészt, betonkeverőt vagy egyéb modern holmit, az építőmesterek ugyanis kézzel készült kalapácsokat és fejszéket, na meg a már említett ékeket használják. Jean-Michel, aki az alábbi videón a farönk hasogatásával van elfoglalva, elmondta, hogy 8 évszázaddal ezelőtt a fém még komoly luxuscikknek számított, így az egyszerű emberek fából ácsolt szerszámokkal igyekeztek megoldani a hasonló feladatokat. Mint mondja, a vaskos fatörzset sokkal egyszerűbb így kettéhasítani, mint ha fűrésszel bíbelődnének.

A kastély helyszínét 1996-ban az elérhető nyersanyagok közelségét figyelembe véve választották ki: a hatalmas köveket egy közeli kőbányából, a faanyagot pedig a környező erdőkből szerzik be. Ez sem kis munka: a kőbányában két ember dolgozik, akik naponta nagyjából két tonna követ termelnek ki. De rajtuk kívül még 70 korabeli szakma képviselője tevékenykedik a Guédelon-kastély építésén.

Az építkezés 20. évfordulóján még tűzijátékot is rendeztek a Château Guédelonnál (Fotó: Guédelon/Facebook)

A videón is látható, ahogy befejeződik egy fontos fázis: a csigalépcső építése. A kétmázsás kőtömböt egy különleges eszközzel emelik a helyére, akárcsak a XIII. században: egy hatalmas, emberek által használható mókuskereket forgatnak meg, és egy csiga segítségével húzzák fel az utolsó lépcsőfokot a magasba.

„Az elmúlt két építési szezonban ezen a csigalépcsőn dolgoztunk” – magyarázta Florian Renucci építésvezető, aki azt is bemutatja, hogy a hatalmas kőtömb hogyan kerül a végső helyére, miután felhúzták mókuskerékkel. Ezt a módszert már az ókori Egyiptomban is alkalmazták a piramisok építése során. Az építőmesterek annyira ügyelnek minden apró részletre, hogy még a maltert is korabeli recept alapján készítik.

A hagyományőrző csapat a történelmi hűség kedvéért egy vízimalmost is felépített a közeli patakon. Az ott megőrölt gabonából kenyér készül, amelyet aztán a munkások fogyasztanak el.

„Ez az építkezés lehetővé teszi számunkra, hogy megértsük az örökségünket és továbbörökítsük a különféle mesterségeket” – tette hozzá Renucci. „Ez itt nem egy filmdíszlet, hanem a régi szakmák emlékműve is. Mindenki teszi a dolgát, olyan, mintha egy zenekar játszana együtt.”

A „zenészek” egy darabig még nem fogják abbahagyni, a Château Guédelon építését ugyanis a tervek szerint nagyjából tíz év múlva fejezik be.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top