Szabadidő

Agyadat eldobod – Ezeket a mutatványokat Tom Cruise tényleg megcsinálta

Tom Cruise híres arról, hogy sok kollégájával ellentétben nem sok munkát ad a kaszkadőröknek: mindent ő maga akar csinálni. Ezen vágya különösen szembetűnő a Mission: Impossible filmekben. Az alábbi hajmeresztő mutatványok végrehajtását Cruise mind maga végezte, mi pedig alig hiszünk a szemünknek.

Mission: Impossible (1996)

Egyensúlyozás a drótkötélen

Ethan Hunt betör Langley-be, de mivel nem érhet hozzá a padlóhoz, mert akkor megszólalnak a riasztók, úgy kell egy számítógéppel dolgoznia, hogy közben egy dróton lógva egyensúlyozik a padló fölött.

Mutatványtörténet:

Ez a mutatvány nem a veszélyessége, hanem a nehézsége miatt jelentett gondot, ráadásul Tom Cruise ragaszkodott ahhoz, hogy személyesen csinálja végig az egészet, csak a saját hasizmára és egyensúlyérzékére támaszkodva, mert így a kamera valóban meg tudja mutatni, mekkora erőfeszítésbe telik egy ilyen cselekvéssor véghezvitele. Cruise a cipőjébe érméket pakolt, hogy általuk jobban kiegyensúlyozza a testét, és sima kábel helyett egy ún. Spectra kötelet használtak, ami elősegítette a könnyebb egyensúlyozást.

A széttörő óriásakvárium

Ethan Hunt egy prágai étteremben beszélget egy felettesével egy óriásakvárium árnyékában, amikor rájön, hogy a férfi tőrbe csalta őt. Menekülésként a robbanó rágógumiját használja, amit nekivág az akváriumnak, és hirtelen tömegnyi víz zúdul a nyakukba.

Mutatványtörténet:

Cruise ismét csak ragaszkodott ahhoz, hogy ő álljon a széttörő akváriumból kizúduló 16 tonnányi súlyú víztömeg előtt. A széttörő üveg persze nem valódi volt, nehogy bárkit megvágjon, és a mutatvány nehézségét nemcsak az adta, hogy Tomnak nagyon sprintelnie kellett, hogy időben elugorjon, hanem az is, hogy a jelenetet piszok drága lett volna megismételni, ezért elsőre kellett megcsinálni. Megcsinálta.

Mission: Impossible II (2000)

Lógás a sziklafalon

Még csak a stáblista megy, azt sem tudjuk miről van szó, de már Ethan Huntot látjuk, ahogy Utah állam egy meredek sziklafalán mászik fel puszta kézzel, komolyabb mászófelszerelés nélkül. Az egyik meredek pillanatban egy kézzel kapaszkodik a sziklában, miközben alatta ott terül el a végtelen mélység. Utólag megtudjuk: Hunt épp a szabadságát töltötte…

Mutatványtörténet:

John Woo rendező gondoskodott róla, hogy minél többször láthassuk a sztárja arcát közelről, hogy tudatosítsuk: valóban Tom Cruise mászott a sziklafalon puszta kézzel. A valóságban persze biztosítókötél azért volt rajta, amit a digitális utómunka során eltüntettek, de biztonsági hálót nem használtak, és aki szerint a biztosítókötéltől ez a mutatvány könnyűvé válik, az csinálja utána izibe! Na jó, inkább ne.

A késpárbaj

Leszámolás a főgonosszal (Dougray Scott) egy sziklafal tetején a festői tengerparton. A genyadék érzi, hogy puszta kézzel nem sok esélye lenne Tom Cruise ellen, ezért kést ránt…

Mutatványtörténet:

Elsőre ez a jelenet pusztán csak látványos, de nem lenyűgöző, ám ha tudod, hogy Cruise ragaszkodott ahhoz, hogy a kés igazi legyen, már mindjárt más a helyzet. A színész szerette volna, hogy látszódjon: egy valódi kés van centiméterekre a szemétől. A kést végül drótra kötötték, és pontosan kicentizték, meddig lehessen elhúzni úgy, hogy nagyon közel legyen, de még ne érjen hozzá Cruise szeméhez. Viszont nem lettünk volna Dougray Scott helyében, ugyanis a kollégája azt kérte tőle, hogy teljes erejéből próbáljon szúrni felé a késsel, csak semmi visszafogottság…

Mission: Impossible III (2006)

A sanghaji ugrás

Ethan Huntnak ezúttal Shanghaiban van dolga: be kell jutnia egy szigorúan őrzött épületbe, és mivel emberünk nem a főbejáratok, és még csak nem is a művészbejárók híve, úgy dönt, hogy az egyik felhőkarcolóról átugrik a másikra, hogy felülről keressen magának bejáratot.

Mutatványtörténet:

A jelenet a kaszkadőrmutatványok szempontjából annyira komplex volt, hogy J.J. Abrams rendező nem ment bele, hogy valódi felhőkarcolók között ugrálva forgassák. Inkább zöld háttér előtt vették fel az ugrásokat, de ez még nem jelenti azt, hogy Cruise-nak ne kellett volna elképesztően nagyokat ugrania és zuhannia egy szál biztosítókötéllel rögzítve.

Támadás a hídon

Ethan Hunt és egy komplett rendőri különítmény veszélyes rabot szállítanak át egy hídon, amikor rajtuk üt az égből egy különítmény. Az eredmény: lövöldözések, robbanások és persze hatalmas ugrások.

Mutatványtörténet:

Papíron a támadásjelenet nem tartalmaz egyetlen igazán kiemelkedő mutatványt, viszont a jelenetben Cruise-t annyiféleképpen teszik próbára (átugrás egy óriási törésen, egy robbanás nekivágja egy autónak stb.), hogy az már önmagában csodálatra méltó.

Mission: Impossible – Fantom protokoll (2011)

Mászás a Burj Khalifán

Ethan Hunt ezúttal egy hackelést akar elősegíteni azzal, hogy a legendás Burj Khalifába nem a főbejáraton át megy be, hanem egy spéci, tapadós kesztyűvel – vérbeli Mission: Impossible kütyü – kisegítve az üvegfalon mászva próbál bejutni a toronyházba, és nem az első emeleten.

Mutatványtörténet:

A Burj Khalifa majdnem egy kilométer magas, és Tom Cruisenak esze ágában sem volt átengedni a terepet egy kaszkadőrnek: ő maga akart mászkálni rajta. A mutatványra hónapokig edzett, csakhogy edzés közben azzal nem tudott számolni, hogy élesben majd hatalmas erősségű szél is nehezíti a dolgát. A szél párszor odacsapta a Burj Khalifa falának, de ép bőrrel megúszta, és az eredmény minden idők egyik leglátványosabb akciójelenete lett.

Üldözés a homokviharban

A balul sikerült akció után Ethan Hunt üldözni kezdi ellenfelét Dubai utcáin, csakhogy egy éppen érkező homokvihar közbeszól, fél méterre redukálva a látási távolságot.

Mutatványtörténet:

Ahogy mindenben, az M:I stáb itt is maximális hitelességre törekedett, ezért óriási szélgépekkel fújták a port és a homokot Cruise-ra és a kaszkadőrökre, azonban rá kellett jönniük, hogy biztonsági okokból nem fújhatnak annyit, amennyire szükség volna, hogy például teljesen kitakarják a kék eget. Főképp az autós üldözésnél kellett visszafogniuk magukat, mert nulla látási távolsággal egyszerűen túl veszélyessé vált a mutatvány, viszont amíg gyalogosan zajlik az üldözés, addig irgalmatlan erővel lökték a homokot. Az utómunka során a homok mennyiségét aztán digitálisan alaposan megnövelték.

Mission: Impossible – Titkos nemzet (2015)

Kapaszkodás a felszálló repülőn

A film nyitójelenetében Ethan Hunt kellemetlen helyzetben találja magát. Fel kéne szállnia egy jókora teherszállító gépre, csakhogy a gép már elindult, ezért a beszállást felszállás közben kellene abszolválnia.

Mutatványtörténet:

Az egészen hihetetlen mutatványt a filmben ugyan csak egyszer láthatjuk, ám Tom Cruise-nak négyszer is meg kellett ismételnie a kamerák előtt, hogy biztosan semmiről se maradjunk le. A négy forgatást két nap alatt vitték végbe, és nem az volt az igazi kockázat, hogy a főszereplő leesik a gépről, ugyanis rögzítve volt hozzá, hanem az, hogy eltalálja őt egy madár, egy propeller által hátravágott kődarab vagy egy kamerából kieső alkatrész, ami ilyen sebesség mellett szinte biztosan halálos lett volna.

Búvárkodás palack nélkül

Benjinek (Simon Pegg) be kell jutnia egy ultrabiztonságos létesítménybe, és a rendszert csak úgy tudják kijátszani, ha Ethan Hunt egy hatalmas tartálynyi vízbe alámerülve fér hozzá a hely biztonsági rendszeréhez. Nincs más megoldás: búvárkodni kell.

Mutatványtörténet:

Tom Cruise és Rebecca Ferguson profi búvárokkal készült fel a jelenetre, és a levegő nélkül úszást olyan tökélyre fejlesztették, hogy a végén Cruise képes volt hat percen át levegővétel nélkül a víz alatt tevékenykedni. Az utolsó mély levegőt a színészek már az oxigéntartályból vették, aztán meg kellett várniuk, míg a buborékok és a körülöttük lévő stábtagok eltűnnek, és csak ezután tudtak nekikezdeni a jelenet felvételének.

Mission: Impossible – Utóhatás (2018)

A HALO ugrás

Tom Cruise és Christopher McQuarrie rendező már régóta kereste azt, hogy mi lehetne a következő olyan mutatvány, amire az emberek emlékezni fognak a Mission: Impossible-ből, és így jött be a katonai ugrás, a HALO ötlete. Az ugrás különlegesség, hogy nagyon magasról, majdnem 9000 méterről kezdik meg, viszont az ernyőt csak nagyon alacsonyan, úgy 600 méter környékén lehet kinyitni, ráadásul a sztárnak tandemben kellett ugrania egy operatőrrel. Állítólag kb. száz alkalommal megcsinálták a mutatványt egy kisebb gépből, mielőtt élesben vették volna, ugyanis az éles felvételeknek nagyon pontosnak kellett lennie: a napnyugta ideális fényviszonyai ugyanis naponta csak kb. öt percre álltak a stáb rendelkezésére.

A helikopteres üldözés

Tom Cruise egy 2000 órás, szuperintenzív tanfolyamon tanulta ki a helikoptervezetés csínját-bínját, hogy ő maga vezethesse a gépet egy nagyszabású, üldözéses jelenetben. A helikopterre kamerák sokaságát helyezték el, hogy jól látható legyen: minden pillanatban a sztárjuk vezeti a gépet, amivel szűk szurdokokba kellett berepülnie, de nem ez volt a legnehezebb, hanem az, hogy rajta kívül más helikopterek is voltak mellette, így végig nagyon figyelniük kellett arra, nehogy összeütközzenek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top