Szabadidő

Portugáliában nyolc helyen dőlt meg a melegrekord pénteken, holnap 47 fok is lehet

Gyakorlatilag az utcára sem lehet kimenni. Az 50 tartományból 41-ben vörös riasztást adtak ki.

Portugália központi, déli és keleti felében nyolc helyen is megdőlt a melegrekord pénteken az Afrika felől érkező hőhullám miatt, amely végigsöpört az Ibériai-félszigeten.

Az ország központi részében a nap folyamán több helyen is 45 Celsius-fok körül mozgott a hőmérő higanyszála. Az ország déli részén fekvő Alentejo tartományban a városok és települések utcái egész nap kietlenek voltak, a helyi földművesek közül egyesek úgy döntöttek, inkább éjszaka fognak dolgozni földjeiken. A déli Algarve régióban 400 tűzoltó és öt repülőgép küzd erdőtüzek ellen. A főváros, Lisszabon strandjai zsúfolásig tele voltak.

Csütörtökön a legmagasabb hőmérsékletet, 45,2 Celsius-fokot a Lisszabontól 150 kilométerre északkeletre fekvő Abrantes térségében mérték a portugál IPMA meteorológiai szolgálat szerint.

A helyi meteorológiai szolgálatok szerint a kánikula a hétvégén sem hagy alább, sőt még melegebb lehet: az előrejelzések szerint szombaton akár 47 fokon is tetőzhet a hőség.

Portugália 50 tartományából 41-re vörös riasztást adtak ki a hatóságok, tekintettel arra, hogy a hőmérséklet eléri a 44 Celsius-fokot is. Szombatra a mentőszolgálatokat és tűzoltókat is készültségbe helyezték. Portugáliában 2003-ban mérték a legmagasabb hőmérsékletet, 47,7 Celsius fokot. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top