Szabadidő

A zenefelismerő alkalmazásokhoz hasonlót fejlesztettek festményekhez és szobrokhoz

Az alapfunkciókon felül saját galériát is berendezhetünk, a háttérben futó algoritmus pedig a kedvenceink alapján ajánl további hasonló műveket.

A szépművészet Shazamjaként hivatkoznak a Smartify nevű alkalmazásra, így utalva a népszerű dalfelismerő szoftverre. Az applikáció segítségével a múzeumlátogatók vagy kiállításokra járó közönség tagjai bármilyen műalkotásról bővebb információkat kaphatnak.

Ehhez mindössze arra van szükség,hogy okostelefonjuk kameráját a kérdéses műre irányítsák, a többit elintézi a Smartify, amely összeveti a kamera által látott képet a cég adatbázisával, amelyet a cég folyamatosan bővít.

Az alkalmazás ma már a világ több mint 30 legnagyobb galériájában és múzeumában használható, köztük az amszterdami Rijksmuseumban, a New York-i Metropolitan múzeumban vagy a londoni National Galleryben.

Bár a Smartify fejlesztői nem hajlandóak felfedni pontosan, hogyan működik az applikáció, annyi elárultak, hogy egyfajta „vizuális ujjlenyomatot” vesz az egyes alkotásokról és ennek alapján tudja azonosítani a telefon kameráján keresztül.

„Beszkenneljük a műveket ábrázoló fotókat vagy digitális képeket használunk, ezekből hozzuk létre az alkotások »ujjlenyomatát« – magyarázta a CNN-nek nyilatkozva Anna Lowe a Smartify egyik alapítója. – Így a képeket végül digitális pontokra és vonalakra bontjuk szét, ez alapján válik lehetővé a későbbi azonosítás. Amikor egy felhasználó a telefonjával »ránéz« egy-egy műre, az alkalmazás elemzi a látottakat, és összeveti az adatbázisunkkal.”

Az applikáció ezután részletes információkat jelenít meg a szóban forgó alkotással kapcsolatban, de a felhasználók akár a még élő művészekkel készült interjúkat is megnézhetnek. Lowe szerint a Smartify olyan, mint egy „művészetekben jártas lelkes barát, aki a múzeumban kalauzol bennünket”.

A Smartify applikáció felismeri a festményeket, de a klasszikus és kortárs szobrokat is (Fotó: Smartify)

A felhasználók az azonosítást követően elmenthetik a kedvenceiket egy saját galériába, amelyet megoszthatnak a Smartify közönségével. Az applikációba került egy olyan algoritmus is, amely a korábbi kedvencek alapján hasonló stílusú műveket ajánl az érdeklődőknek.

„Reméljük, hogy az alkalmazás segítségével több ember érdeklődését sikerül majd felkelteni a képzőművészetek iránt és rájönnek, hogy a múzeumok és galériák értük vannak – tette hozzá az alapító. – De azt is reméljük, hogy ezen a módon sikerül további látogatókat becsábítani az efféle helyekre.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top