Szabadidő

Megvan az engedély, kilőhetik a vaddisznókat Pécs belterületén

Kilövési kvóta nincs, a lehető legtöbb vad elejtését tervezik, bár azt még a vadászok sem tudják pontosan, mekkora az állomány a területen.

Augusztus elejétől december végéig engedélyezte a rendőrség a kártékony belterületi vaddisznóállomány gyérítését Pécsett, a Mecsekoldalban – közölte szerdán a megyei főkapitányság a Police.hu-n.

A pécsi Nagydeindoli utcában és a Középdeindol-hegyhát dűlőben található elhanyagolt kertekben megtelepedett vaddisznók miatt lakossági bejelentések érkeztek, mert a vadak jelentős károkat okoztak a gyümölcsösökben.

Az egyik érintett ingatlan:

Mivel a terület nincs közvetlen kapcsolatban vadászható területtel, ezért a kártékony állomány eltávolításának egyetlen lehetséges módja a vaddisznók belterületi vadászata.

A vadkárelhárítást végző Hosszúcser Vadászegylet elnöke, Jelenszky Márton az MTI-nek azt mondta: egyelőre nem tudják pontosan, mekkora az állomány az érintett pécsi területen. A lakosság jelzései alapján ugyanakkor több generáció óta ott élő állatokról, köztük malacos kocákról van szó.

A vaddisznókat a gyümölcsök és a zöldségek érésének szezonja vonzza a közeli kertekbe ebben az időszakban. Telkenként néhány ezertől 30 ezer forintig terjed a vaddisznók okozta kár. Embereket, házi- és haszonállatokat a vadak nem veszélyeztettek.

A belterületi vadászatnál kilövési kvóta nincs, a lehető legtöbb vad elejtését tervezik. Az állatok már a vadászattal járó zavarással is helyváltoztatásra bírhatóak. Az érintett területen – a tulajdonosok hozzájárulásával – leseket és etetőhelyeket alakítanak majd ki.

A vadászat megkezdése előtt értesítik a környéken lakókat, ám a vaddisznók kilövése őket nem veszélyezteti. A kijelölt helyekről 100 százalékos biztonsággal lehet lövést leadni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top