Szabadidő

Lenyűgöző rajzokra bukkantak egy II. világháborús amerikai katona füzetében

Az igazi művész bármilyen körülmények között képes alkotni, még egy véres háború közepén is. Egy 21 éves amerikai katona éppen ilyen körülmények között készítette el rajzait, vázlatfüzete az 1944-es események egyik legérdekesebb kordokumentuma lett.

Victor Lundy építészetet tanult New Yorkban, amikor bekerült a hadsereg speciális képzési programjába. A fiatal katonát Normandiába vezényelték, ahol képeket készített a partraszállásról is. Victor most 92 éves, és nem szeret beszélni azokról az időkről. Szerinte a rajz egyfajta gondolkodásmód, ami segít feldolgozni a háború borzalmait. Folyton skicceket készített, hol a katonatársairól, hol a szállásadóiról, de megörökítette a harcokban elesett bajtársait is.  Az 1944 májusa és novembere között készült rajzok a Fort Jackson-i kiképzéstől a franciaországi frontvonalakig betekintést engednek egy zseniális művész emlékirataiba, akiről minden túlzás nélkül elmondhatjuk, hogy megjárta a poklot.

Victor Lundy

Forrás: My Modern Met

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top