Szabadidő

A következő két hétben még durvább kánikula várható, 35-36 fokos csúcsokkal

Augusztus 20. előtt nem igazán fog enyhülni a nyári forróság.

Jelenleg három megyében – Pest, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében – érvényes a másodfokú figyelmeztetés, ami azt jelenti, hogy szerdán az átlaghőmérséklet meghaladja a 27 Celsius-fokot. Az ország többi részén „csak” elsőfokú a figyelmeztetés, ezekben a megyékben 24 fokos az átlag. A rekkenő hőség már most közel elviselhetetlen, pedig az előrejelzések szerint a következő hetekben ennél is magasabb lesz a hőmérséklet.

Molnár László meteorológus testvérlapunknak, a 24.hu-nak azt nyilatkozta, eddig egy Délkelet-Európában hosszan fennmaradó légörvény hűtötte térségünket, ennek azonban hamarosan vége.

Ennek hiányában délnyugati irányból eláraszt minket a meleg. A klímaváltozás következményeként a mostani időjárás az »új normális«, inkább az volt furcsa, hogy hetekig az említett ciklonális tevékenység hűtő hatásának köszönhetően tartottuk a hőmérsékleti átlagot

– magyarázta a meteorológus. A következő két-három hétben emiatt még melegebb lesz hazánkban:

Péntektől száraz meleg vár ránk, ami valószínűleg kitart augusztus 20-áig, sőt a mostani adatok szerint augusztus 9–11. között várható a csúcs, amikorra 35-36 fokos maximumokra van kilátás

– tette hozzá Molnár.

Idén egyébként egész Európára lecsapott az extrém forróság: Portugáliában például a napokban 45-50 fokos (!) hőség várható, és még az északi országokban is 10 fokkal melegebb (30-35 fok) van az ilyenkor megszokottnál.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top