Szabadidő

5 dolog, amire mindenképpen oda kell figyelned, ha külföldön akarsz bankkártyával fizetni

Ne érjenek kellemetlen meglepetések!

Nyáron közel kétszer annyi magyar utazik külföldre, mint az év többi szakában, és ebben az időszakban nagyjából 200 milliárd forintot költünk el a legkedveltebb turistacélpontokon. Mivel a külföldi bankkártyás fizetés évről évre egyszerűbb, a legtöbben ezt a fizetőeszközt preferálják a nyaralások során is. Van azonban egy-két dolog, amire mindenképpen érdemes odafigyelni, ha kártyával fizetünk külföldön – írja a Pénzcentrum.

A Sberbank szakértői szerint öt olyan dolog van, amire kiemelten oda kell figyelnünk. Először is, mindenképpen állítsuk át a bankkártyán a vásárlási limitet: sok helyen – szállásokon, autókölcsönzés esetén – ugyanis kauciót számolnak fel, így könnyen elérhetjük a napi limitet.

Másodszor, akkor is legyen nálunk készpénz, ha alapvetően bankkártyával szeretnénk fizetni, nem mindenhol fogadják el ugyanis a kártyát. Ha pénzt veszünk fel, lehetőleg a saját bankunk automatáját válasszuk, vagy valamelyik nagyobb bankét.

Harmadszor, soha ne adjuk ki a kezünkből a bankkártyánkat: egy ismeretlen helyen könnyen csalás áldozataivá válhatunk!

Negyedszer, ha az elfogadó terminálon választhatunk, hogy forintban vagy a helyi valutában fizessünk, válasszuk mindig az utóbbit, ilyen esetben ugyanis a bank kedvezőbb devizaeladási árfolyamán váltja majd át a vásárlás összegét.

Végül pedig célszerű jelezni a bankunknál utazásunk célját és időtartamát. Minden bank rendelkezik ugyanis csalásfigyelési rendszerrel, ami a gyanús, nem szokásos tranzakciókat vizsgálja, a kártyabirtokosok védelmének érdekében pedig a kártya blokkolásával akadályozhatják meg az esetleges további visszaéléseket vagy visszaélésnek hitt tranzakciókat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top