Szabadidő

A Velencei Filmfesztiválon debütál Nemes Jeles László új filmje, a Napszállta

Az Arany Oroszlánért versenyez.

A 75. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon debütál, és az Arany Oroszlánért versenyez Nemes Jeles László új filmje, a Napszállta.

A filmfesztivál szervezői szerda délelőtt jelentették be az augusztus 29-én kezdődő fesztivál hivatalos programját, és az Oscar-díjas Saul fia rendezőjének második nagyjátékfilmje is meghívást kapott a versenyprogramba.

A Velencei Nemzetközi Filmfesztivál a világ egyik legjelentősebb filmes versenye, a filmtörténet legrégebbi fesztiválja, amelyet először 1932-ben, a Velencei Biennálé keretében rendeztek meg. Utoljára 24 évvel ezelőtt, 1994-ben kapott meghívást magyar film a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába: Enyedi Ildikótól a Bűvös vadász.

Nemes Jeles László új filmje Velence után Észak-Amerikában mutatkozik majd be: a Napszálltát a szeptemberi Torontói Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos válogatásába is meghívták. Az 1976-ban alapított TIFF Észak-Amerika legfontosabb filmfesztiválja, számos Oscar-díjat nyert film kezdte itt pályafutását.

Fotó: Mozinet

Nemes Jeles László első nagyjátékfilmje, a Saul fia 2015-ben, a 68. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon négy díjat nyert, köztük a Nagydíjat, amely a legnagyobb elismerés, amit magyar nagyjátékfilm valaha Cannes-ban kapott. A Saul fia később elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-, Golden Globe-, és BAFTA-díjakat is, ezzel minden idők nemzetközileg legelismertebb magyar alkotása az egyetemes filmtörténet része lett.

Sipos Gábor és Rajna Gábor, a Napszálltát gyártó Laokoon Filmgroup producerei elmondták:

Hatalmas megtiszteltetés, hogy a film a világ legjobbjaival versenyezhet a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon.

Nemes Jeles László második nagyjátékfilmje a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült. A film 2017 nyarán, 53 napon át forgott, több budapesti és vidéki helyszínen. A film főszereplői Jakab Juli és a román Vlad Ivanov. A közel száz fős szereplőgárda nemzetközi összetételű, a magyarok mellett román, lengyel és német színészek is játszanak a filmben, néhányukkal már a Saul fiában is találkozhatott a közönség.

Nemes Jeles László új filmjét már a világpremier előtt közel 70 ország filmforgalmazója vásárolta meg világszerte. A film szeptember 27-én kerül a magyar mozikba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top