Szabadidő

12 szuper film, ami idén elkerülte a magyar mozikat

Elérkeztünk az év feléhez, ideje számot vetni, hogy mik azok a filmek, amiket a világ szerencsésebbik felén moziban láthattak, mi pedig csak vágyakozhatunk utánuk. Bár az idei lemaradásunk nem óriási, így sem okozott gondot összeszedni 12 olyan címet, ami megérdemelte volna, hogy nagy vásznon nézzük Magyarországon.

Leave No Trace

Mi ez?

Apa és tizenhárom éves lánya a Portland melletti erdőségekben él. A törvény szerint hajléktalanok, de ők nem érzik így: ezt az életet választották, legalábbis Will. Amikor a zsaruk begyűjtik őket, kénytelenek új életet kezdeni és valahogy visszailleszkedni a társadalomba. Már ha megy nekik ezután… A Winter’s Bone rendezőjének visszatérése igazi színészi mesterkurzus Ben Fostertől, a lányát játszó Thomasin McKenzie pedig óriási tehetség.

Bepótolhatjuk?

Minden reményünk a CineFest Miskolc programjában van.

First Reformed

Mi ez?

A Taxisofőr írója, Paul Schrader rendezőként elég változó színvonalat hoz, de a First Reformed állítólag egyike a mesterműveinek. A film főhősét, Ernst Toller tiszteletest azért gyötri a lelkiismerete, mert meghalt a fia, és ő volt az, aki rábeszélte, hogy csatlakozzon a sereghez. A gyógyírt a gyászra a környezetvédelemben találja meg, ahol radikális eszközökkel lép fel egy óriáscég ellen. Ethan Hawke hatalmasat alakít a főszerepben, és kár, hogy mindezt a magyar mozikban nem láthatjuk.

Bepótolhatjuk?

Az ősz folyamán, DVD-n.

The First Purge

Mi ez?

Az első két A bűn éjszakája filmet még a magyar mozik is játszották, de a nagyon alacsony nézettség miatt a forgalmazó az újabb epizódokat már nem hozza be. Ez csak azért kár, mert pont ez a széria az, ami a leginkább reflektál a mai amerikai társadalom állapotára, és a Donald Trump-féle embertelen politizálásra. Az új, immár negyedik rész azt mutatja be, hogyan jött létre a bűn éjszakája, amikor minden évben az emberek egy éjjelen át szabadon gyilkolhatják egymást.

Bepótolhatjuk?

Az év vége felé DVD-n.

Tully

Mi ez?

Diablo Cody forgatókönyvíró és Jason Reitman rendező párosa az egyik legerősebbnek számít Hollywoodban, amit már két olyan zseniális filmben mutattak meg, mint a Juno és a Pszichoszingli. Utóbbihoz hasonlóan most is Charlize Theron a főszereplőjük, egy elgyötört, háromgyerekes családanyát alakít, aki felvesz maga mellé egy éjszakai dadust, aki nemcsak a gyerekeiről, hanem róla is gondoskodni kezd. Érzékeny, kiváló humorú filmecske, ami sajnos megbukott a tengerentúlon, ezért senki sem volt, aki bevállalta volna a hazai forgalmazást.

Bepótolhatjuk?

Moziban aligha.

A rabbi meg a lánya

Mi ez?

Az Egy fantasztikus nő rendezője ritka termékeny fickó, hiszen az Oscar-díjas mesterműve mellett egy éven belül letudta ezt az érzéki és érzékeny, ortodox zsidó közösségben játszódó, leszbikus szerelmi drámát Rachel Weisz és Rachel McAdams főszereplésével. A filmben lassan bontakozik ki a szenvedély és a tiltott szerelem, de amikor összejön, akkor hatalmas lánggal ég.

Bepótolhatjuk?

A Titanic Filmfesztivál zárófilmjeként láthatta itthon úgy 300 ember. Ennyike.

Annihilation

Mi ez?

Egy szuper, agyas sci-fi, melyben egy csapatnyi tudósnőnek az a küldetése, hogy bemerészkedjen egy tiltott zónába, ahol egy meteor becsapódása után felborulnak a természet törvényei, és semmi sem olyan, amilyennek megismertük. A Natalie Portman főszereplésével készült pompás filmről sokáig úgy gondolhattuk, hogy becsúszik a magyar mozikba is, aztán a Paramount úgy döntött, hogy mégse, és nálunk egyből katapultálta a Netflix programjába. Kár, mert a filmben látható halálmedvét jó lett volna a nagy vásznon megcsodálni.

Bepótolhatjuk?

A Netflix programjában bármikor.

Telivérek

Mi ez?

Egy pompás fekete komédia két kamaszlányról. Az egyik gazdag, és gyűlöli a nevelőapját, a másik pedig egyszerűen csak unatkozik, és nincsenek érzelmei. Ők ketten úgy döntenek, végeznek az önző nevelőfaterrel, de ehhez egy különleges terv végrehajtására lesz szükség. Az első filmes rendező végtelenül sötét humora egyedi élménnyé varázsolja a Telivéreket, Olivia Cooke és Anya Taylor-Joy játéka pedig egészen varázslatossá teszi ezt a kiismerhetetlen filmet.

Bepótolhatjuk?

Nyár végétől, de csak DVD-n.

Sorry to Bother You

Mi ez?

Az amerikai kritikák szerint az év legszürreálisabb komédiája és egyben legpunkabb filmje egy fekete srácról szól, aki jobb híján beáll telemarketingesnek egy céghez, és miután megtalálja magában a fehér emberes hangját, hirtelen hatalmas sikereket kezd aratni, egyre feljebb kerülve a ranglétrán, és fény derül számára a cége sötét titkaira is. Mivel a film szereplői nagyrészt afroamerikaiak, ezért bármily szomorú ezt kimondani, nem sok esély van arra, hogy errefelé bemutatnák.

Bepótolhatjuk?

Aligha.

Tébolyult

Mi ez?

Steven Soderbergh (Traffic) két hét alatt, egy iPhone segítségével vette fel minimalista, nagyrészt egy pszichiátrián játszódó thrillerét, melyben egy lány (az egyre felkapottabb Claire Foy) kényszergyógykezelésre kerül az intézetbe, ahol pont ott dolgozik az az elmebeteg srác, aki már hosszú hónapok óta kitartóan zaklatja. Rutinosan összerakott, B-filmes elemekből építkező, mégis szórakoztató thriller. Ez a Tébolyult.

Bepótolhatjuk?

Mostanság jelenik meg nálunk DVD-n.

Don’t Worry He Won’t Get Far on Foot

Mi ez?

John Callahan (Joaquin Phoenix) elképesztően rock and roll életet élt egészen odáig, amíg megtehette. Miután egy bulis estén beül egy tök részeg sofőr haverja mellé, a lábai lebénulnak, és kénytelen teljesen új életet kezdeni. Callahan ismert képregényrajzoló és karikaturista, a film pedig életre kelti az általa rajzolt frappáns és piszkosul vicces mini comicsokat, miközben egy szívfacsaró drámának is a tanúi lehetünk. Bájos biopic.

Bepótolhatjuk?

Reménykedjünk.

Flower

Mi ez?

Erica fiatal lány, aki szívesen szop le idősebb fickókat azért, hogy utána egy-két fotóval megzsarolja őket: ha nem fizetnek, kiderül, hogy a túlságosan friss húsokat szeretik. A meglehetősen szabados életű lány a semmiből kap egy kissé problémás mostohatestvért maga mellé, aki gyakorlatilag mindenben a lány ellentéte. Ők ketten eleinte gyűlölik egymást, de aztán egyre inkább megtalálják a közös hangot… Eredeti és bájos felnövéstörténet az egyre felkapottabb Zoey Deutch főszereplésével.

Bepótolhatjuk?

Majdhogynem kizárt.

American Animals

Mi ez?

Egy csapatnyi fiatal srác úgy dönt, hogy egy rendkívül értékes könyvet lopnak el egy egyetem gyűjteményéből, méghozzá egy rafinált terv segítségével. A film óriási sikert aratott a Sundance Filmfesztiválon, imádta az Ocean’s filmek rendezője, Steven Soderbergh is, és a legnagyobb és leghihetetlenebb csavar az egészben, hogy igaz történet alapján készült.

Bepótolhatjuk?

Nincs rá sok remény, de ne adjuk fel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top