Szabadidő

Harc a szívószál ellen: van, ahol már hetvenezer a büntetés

A világ egyik legfeleslegesebb műanyagdarabja, ideje lenne leszokni a használatáról. Vannak helyek, ahol már komoly büntetés jár a szívószálszédelgésért.

Múlt vasárnap Seattle városa is csatlakozott azokhoz a településekhez, ahol „minden élelmiszert árusító üzletben, étteremben, vegyesboltban, kisközértben, kávézóban, food truckban és munkahelyi étkezdékben” is betiltották a szívószál használatát.

Akit mégis szipákoláson kapnak, akár 250 dollárra (közel 70 ezer forint) is büntethetik. A fentiekben felsorolt üzletek üzemeltetőit, tulajdonosait arra ösztönzik, hogy használjanak környezetbarát anyagokból – papírból, fémből, bambuszból – készült szívószálakat, ha nagyon muszáj.

„Ez is egy kiállás a műanyaghulladék ellen” – nyilatkozta a KIRO tévécsatornának Kate Melges, a Greenpeace munkatársa. „Emellett figyelemfelhívás, hogy tiltsák be az összes egyszer használatos műanyag terméket.”

A Csendes-óceánon egy Franciaország területének háromszorosát is meghaladó műanyaghulladék-sziget lebeg (Fotó: Tumblr)

A KIRO értesülései szerint a világ óceánjaiban keringő műanyaghulladék mintegy 40 százaléka eldobható – azaz egyszer használatos – műanyag termékekből származik.

Seattle az elmúlt években példamutató lépéseket tett a hasonló típusú szemét mennyiségének csökkentésére. A város ugyanis 2009-ben betiltotta a polisztirolhabból készült kávéspoharak forgalmazását, 2010 óta pedig a különféle evőeszközök és hasonló kellékek csak akkor kerülhetnek be egy étterembe vagy kantinba, ha azok újrafelhasználható vagy komposztálható anyagokból készültek.

A szívószáltilalomhoz egyre több város csatlakozik a tengerentúlon: Miami Beach, Monmouth Beach, számos kaliforniai település – köztük Oakland és Berkeley – már betiltotta az eldobható szívószálakat, igaz, a műanyag evőeszözöket még nem. New York városa májusban tette tiltólistára a szívószálakat.

A szigorúnak tűnő lépésre nagy szükség van, egy 2015-ös kutatás ugyanis kimutatta, hogy a világban keringő műanyagnak csupán 9 százalékát hasznosítja újra az emberiség. A műanyaghulladék 12 százalékát egyszerűen elégetjük, míg a maradék 79 százalék a szeméttelepeken, vagy ami még rosszabb, a természetben végzi.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top