Szabadidő

Felülvizsgálja a kannabisz besorolását az Egészségügyi Világszervezet

Néhány héten belül megszületik a döntés.

Június elején az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kábítószerügyi bizottsága összeült, hogy megkezdje a kannabisz egészségre gyakorolt előnyeinek és káros hatásainak elemzését. A szervezet következtetései várhatóan megváltoztatják majd a nemzetközi jogot, és hatással lesznek az egyes országok saját szabályozásaira is – írja a Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület.

A WHO még az 1950-es években vette fel a kannabiszt az ENSZ leszigorúbb kábítószer-ellenőrzési jegyzékébe, „különösen rossz hatásúnak és betegségkeltőnek”, valamint „kevés vagy semmilyen terápiás hatással nem rendelkezőnek” minősítve azt. Sokak szerint azonban a vizsgálatok során részleges és elfogult adatokat elemeztek.

Azóta számos szervezet próbálta elérni, hogy hivatalosan is vizsgálják felül a kannabisz besorolását. Erre végül egy június 4-étől kezdődő, négynapos megbeszélésen került sor. Az ülésen gyógyszerészek, betegek és kutatók egyaránt kifejtették véleményüket. A WHO döntése néhány hét múlva várható, a hivatalos bejelentésre azonban csak az ENSZ decemberi, kábítószerekre vonatkozó bizottsági ülésén kerül majd sor – olvasható a MOKE honlapján.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top