nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Szabadidő
Felülvizsgálja a kannabisz besorolását az Egészségügyi Világszervezet

Felülvizsgálja a kannabisz besorolását az Egészségügyi Világszervezet

Néhány héten belül megszületik a döntés.
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

Június elején az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kábítószerügyi bizottsága összeült, hogy megkezdje a kannabisz egészségre gyakorolt előnyeinek és káros hatásainak elemzését. A szervezet következtetései várhatóan megváltoztatják majd a nemzetközi jogot, és hatással lesznek az egyes országok saját szabályozásaira is – írja a Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület.

A WHO még az 1950-es években vette fel a kannabiszt az ENSZ leszigorúbb kábítószer-ellenőrzési jegyzékébe, „különösen rossz hatásúnak és betegségkeltőnek”, valamint „kevés vagy semmilyen terápiás hatással nem rendelkezőnek” minősítve azt. Sokak szerint azonban a vizsgálatok során részleges és elfogult adatokat elemeztek.

Azóta számos szervezet próbálta elérni, hogy hivatalosan is vizsgálják felül a kannabisz besorolását. Erre végül egy június 4-étől kezdődő, négynapos megbeszélésen került sor. Az ülésen gyógyszerészek, betegek és kutatók egyaránt kifejtették véleményüket. A WHO döntése néhány hét múlva várható, a hivatalos bejelentésre azonban csak az ENSZ decemberi, kábítószerekre vonatkozó bizottsági ülésén kerül majd sor – olvasható a MOKE honlapján.

Megosztás Facebookon