nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Szabadidő
Alaposan átalakul a Google Térkép, mutatjuk, mi várható

Alaposan átalakul a Google Térkép, mutatjuk, mi várható

A keresőóriás térképszolgáltatásának megújulását a Google májusi fejlesztői konferenciáján jelentették be, akkor azonban még úgy tűnt, egy darabig várni kell az új változatra. Nemrég azonban kiderült, hogy már rengeteg felhasználó számára elérhető az új verzió.
Andersen Dávid
Andersen Dávid
f Ajánlom

A keresőcég a májusi Google I/O fejlesztői konferencián (ahol többek között az emberre megtévesztésig hasonlító telefonáló mesterséges intelligenciát is bemutatták) adta hírül, hogy komolyabb átrendezés várható a Google Maps kezelőfelületén. Egy-két apróbb változás meg is jelent a térképen, nemrég azonban az Android Police értesüléseiből kiderült, hogy a Google megkezdte a felület teljes cseréjét, sőt már egyre több felhasználó találkozhat a megújult Google Mapsszel.

Ami első ránézésre is feltűnik, hogy az új, úgynevezett Material dizájnnal átalakított térkép sokkal világosabb, mint a korábbi változat, több benne a fehér. Emellett a gombok és a keresőmező sarkait lekerekítették, emellett jó pár ikont is lecseréltek letisztultabb, minimalistább változatra.

Ami a funkciókat illeti, a navigációhoz használt felület lényegét tekintve keveset változott, mint ahogy a tömegközlekedést segítő funkciókhoz sem nyúltak hozzá érdemben. Ami viszont nagy újdonság, az az úgynevezett Felfedezés (Explore) menüben keresendő.

A Google Térkép alapvető funkciói keveset változtak, a dizájn lett korszerűbb (Fotó: Android Police)

A felhasználó helyzetéhez közeli helyek ajánlója kényelmesebb és áttekinthetőbb lett, a térképre „ráhúzható” extra réteg tetején mindjárt négy, a Google jellegzetes színeiben pompázó kerek ikonnal találkozunk, amelyek éttermeket, kávézókat, látnivalókat és további lehetőségeket kínálnak. Ezek közül az első és az utolsó a legérdekesebb, a másik kettő gyakorlatilag a legnépszerűbb, legközelebbi és legjobb értékeléseket szerzett helyeket ajánlja.

Az utolsó, Egyéb menüpontra kattintva azonban szűkíthetjük, hogy pontosan mire vagyunk kíváncsiak, a parkoktól a múzeumokon, élő zenén, edzőtermeken át a különféle vásárlási lehetőségekig (a zöldségestől az autószalonig bezárólag).

Az Explore menüben viszont érdemes kalandozni (Fotó: Android Police)

Ami pedig a vendéglátóhelyeket, egészen pontosan az éttermeket illeti, a Google egy úgynevezett Ínyenclistát (Foodie list) ajánl a figyelmünkbe, amelynek helyezettjeit a látogatások és a legfrissebb értékelések alapján állítja össze, hetenként frissítve a helyezetteket. A lista tetején kategóriákra bontva szűrhetünk különböző adottságú helyekre, a randihelyszínektől az olcsó ételeket kínáló éttermeken át a sportbárokig. Emellett további hasonló listákat is elérhetünk majd, amelyek például a közelünkben rendezett eseményekre hívják fel a figyelmet. A különböző listákra fel is lehet iratkozni, hogy a frissítésekről mindig időben értesüljünk. Természetesen a különféle szűrési lehetőségekkel kedvünk és érdeklődésünk szerint szűkíthetjük a találatokat, amíg meg nem találjuk a nekünk valót. Emellett, várható egy személyre szabott ajánlásokat és értékeléseket bemutató fül, amely a képernyő alján jelenik majd meg és a „For You” nevet kapta.

Bár a Google már elérhetővé tette a térkép új funkcióit a felhasználóknak, mivel rengeteg emberről van szó, előfordulhat, hogy még nem látjuk a megújult változatot, miközben ismerőseink már vígan nyomkodják a szép új gombokat. Ez esetben csak egy kis türelemre van szükség, a Google ígérete szerint ugyanis a következő néhány hétben mindenki számára elérhetővé válnak majd az új funkciók.

Megosztás Facebookon