Szabadidő

Hahó, a nők is néznek ám focit!

Szűk két hete zajlanak a focivébé meccsei, de gyakran az az ember érzése, hogy a világ legnagyobb sporteseményére hajlamosak vagyunk úgy tekinteni, mintha az a férfiak sajátja lenne. Hát nem!

Amióta megkezdődött a 2018-as labdarúgó-világbajnokság – sőt már hetekkel előtte – hirtelen minden focilabdás lett. A reklámokban megjelentek a világsztár focisták – nem, magyar nincs köztük –, a kávézókból-sörözőkből rendre vébéterasz lett, de még a közértben, a kenyeres pultban is ott virít a focilabdát idéző vébézsömle. Az alábbi fotón látható labdarúgós felvágott egyelőre még csak az osztrákok agyát olvasztja, de focilabdás minivirslit nálunk is lehet kapni, más kérdés, hogy minek.

Úgy kellett, mint egy falat kenyér… (Fotó: Tumblr)

Na, de nem ezért gyűltünk ma itt össze, hanem hogy feltegyük a kérdést, vajon miért érzi úgy a világ, hogy 2018-ban a focinézés kizárólag a férfiak privilégiuma. Sajnos ugyanis az a helyzet, hogy még ma is számtalan cég érzi úgy, hogy a nők legfeljebb dekoratív sörszállító gépezetekként vehetnek részt a sportesemény körüli felhajtásban. Mással legalábbis nehéz magyarázni azt a temérdek reklámanyagot és magazinos cikket, amelyek a „10 tipp HÖLGYEKNEK a focivébé idejére”, illetve a „Mihez kezdjenek a nők a focivébé során?”, valamint „A legbosszantóbb női reakciók a focivébé alatt” tematika mentén íródtak. Eleve a hölgyezést, mint olyat, érdemes lenne már elfelejteni, de persze a tízmillió sziauram országában erre alighanem várnunk kell még egy darabig.

Nehéz nem úgy érezni, hogy a foci műfaját kissé kisajátították, ez a fiúk ügye, lányok, ti ebbe ne (se) szóljatok bele! A legszomorúbb az egészben, hogy ezt még csak nem is a férfiak teszik úgy en bloc, hanem a médiában megjelenő cikkeket, videókat, riportokat elnézve lesz olyan érzése az embernek, mintha erre az időre a legtöbb lapnál, tévénél kiadnák az ukázt: most „pasis” tartalmakat kell írni, mert a vébét ők nézik!

Minden korosztály képviselői között ott vannak a focirajongó nők, csak ezt mintha divat lenne figyelmen kívül hagyni (Fotó: Getty Images)

Nos, van egy hírem az összes, így gondolkodó szerkesztőnek, reklámosnak, kreatívnak vagy épp brand managernek: a focit – természetesen itt a nemzetközi labdarúgásra gondolok, nem a Magyarországon foci címszó alatt előadott bohóctragédiára – bizony a nők is nézik, és nem, nem azért, mert kisportolt férfiak izzadnak 90 percen keresztül, hanem a játék szépsége miatt. Szóval le lehet nyugodni szépen, nem kell a vébé idejére kínosan erőltetett, ún. csajos tartalmakat összetákolni, mert az tényleg senkit sem érdekel, hogy Cristiano Ronaldo aktuális szívszerelme (már ha meg tetszenek engedni egy efféle túlzást) épp milyen magassarkúban tipegett a paparazzik kamerái előtt, mint ahogy az „ezzel a tízféle sörkorcsolyával nyűgözheted le a vébét néző pasidat és barátait”-típusú, öltözőszagúan szexista rémségekkel se tessenek az agyunkat olvasztani, ha kérni lenne szabad.

Rádaásul még sörözni is szoktak a nők focinézés közben! (Fotó: Getty Images)

Ugyanitt, ha már a kéréseknél tartunk: a focistafeleséges dolgokat is felejtsük már el, könyörgöm. De most komolyan, a világon nincs még egy olyan terület (nemhogy sportág, hanem gyakorlatilag semmiféle kategória), ahol szegény nők tárgyasítására ilyen szinten épülne tartalomgyártás. Focistafeleségek fotói, ugyanez bikiniben, ugyanez álomautókkal, aztán nyilván jön a legszexibb (súlyosabb esetben legszexisebb, amiért tényleg pofon járna) focistafeleségek naptárja, a róluk szóló reality show és így tovább. Vajon miért nincs műsora a legdögösebb fogathajtónéknak vagy a legtüzesebb ívhegesztőmátkáknak a világon?

Ismét jegyezzük meg, hogy 2018-at írunk, amikor a felvilágosultabb helyeken, például az autóversenyzés világában már rájöttek, hogy a biodíszletnek kiállított grid girlök sem feltétlenül a női egyenjogúság zászlóvivői, jobb helyeken már nem is kell ott bokázniuk szerencsétleneknek nettó útszéli kurvának öltözve az autók között, hát hiszen egy autóverseny nem erről szól.

A nők között is vannak ugyanolyan fanatikus focirajongók (Fotó: Getty Images)

A foci világát azonban, úgy látom, egy fokkal nehezebb lesz mentesíteni a mindenféle szexizmustól, persze mit csodálkozom, elvégre egy olyan sportról beszélünk, ahol az egyik legnívósabb szaklap magyar kiadásának online főszerkesztője szűk két éve még kerek-perec kijelentette, hogy azért van szakmai válságban a foci, mert a nőknek és a melegeknek is meg akarnak felelni.

Rövidre zárva a kissé hosszúra nyúlt okfejtést, csupán arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a focimeccseket bizony egészen sok nő is nézi a világon, de éppen úgy hazánkban is. Ezért igazán örvendetes lenne, ha mostantól nem osztanánk fel nemek alapján azt, hogy ki milyen sportokat néz és kedvel, és nem kezdenénk nyáladzó Pavlov-kutyák módjára beosztogatni, hogy anya mit csináljon, amíg apa meccset néz, akárhányszor Európa- vagy világbajnokságot rendeznek. Elvégre nem egy olyan család létezik, ahol anya is szívesen leül este a tévé elé egy jó hideg sörrel, hogy a kedvenc csapatának drukkoljon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top