Szabadidő

Tarr Béla és Herbai Máté is szavazhat mostantól az Oscar-díjakról

Minden eddiginél több tagot, 59 országból 928 filmes szakembert, köztük Tarr Béla rendezőt és Herbai Máté operatőrt is meghívta soraiba az amerikai filmakadémia.

Tarr Bélát rendezőként is, íróként is meghívták. Herbai Mátét, Enyedi Ildikó Testről és lélekről című Arany Medve-díjas és Oscar-díjra jelölt filmjének operatőrét, a Camerimage nemzetközi filmoperatőr-fesztivál fődíjasát az operatőr szekció hívta meg – írja az MTI.

Az Oscar-díjakról is döntő testület korábbi ígéretéhez híven igen széles körből választotta ki új tagjait, akik közül a legfiatalabb 14, a legidősebb 86 éves. Tizenheten Oscar-díjasok, 92-en Oscar-díjra jelöltek voltak. Az új tagok 49 százaléka nő.

Az egész testületben így a nők aránya 31 százalékra emelkedett

a 2015. évi 25 százalékról. A meghívottak között 38 százalék a nem fehérek aránya, ezzel 2015 óta megduplázódott számuk a testületben, és arányuk elérte a 16 százalékot.

Tarr Béla

A meghívott színészek között van Amy Schumer, Léa Seydoux és Sarah Silverman, csakúgy, mint a 84 éves Eileen Atkins és a 14 éves Quvenzhané Wallis, A messzi dél vadjai Oscar-jelölt főszereplője. A színészek alkotják most már a több mint 9200 tagú filmakadémia legnagyobb szekcióját, arányuk 20 százalék. A rendezők, írók, operatőrök között meghívták J. K. Rowlingot, a Harry Potter-regénysorozat szerzőjét, Joe Rober Cole-t, a Fekete Párduc forgatókönyvíróját, Luca Guadagninót és Michel Gondryt is. Kendrick Lamar, Melissa Etheridge, Sufjan Stevens és Questlove a zenészek soraiba kapott meghívást.

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) 2016 januárjában jelentett be a tagság összetételét befolyásoló jelentős változtatásokat, amikor egymást követő két évben a színészi kategóriákban csak fehér színészek kaptak Oscar-jelölést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top