Szabadidő

Ha azt hiszed, nem fér hozzá a Facebook az adataidhoz, ha törlöd a profilodat, tévedsz!

Úgy döntöttél, törlöd magad a Facebookról, mert eleged lett abból, hogy engedély nélkül szolgáltatják ki az adataidat harmadik félnek? Abszolút megértjük, de tudnod kell, hogy a törlés önmagában kevés.

Ahogy az elmúlt hónapok Facebook-botránya rávilágított, személyes adataink könnyen hozzáférhetővé váltak harmadik fél számára is. Sőt úgy tűnik, Zuckerbergék ezzel mindvégig tisztában voltak, és mégsem tettek ellene semmit. Ezt sok felhasználó megelégelte, és úgy döntött, itt az ideje elhagyni a legnépszerűbb közösségi oldalt.

Ha te is így döntesz, jobb, ha tudod, hogy a profilod törlése önmagában nem elég, hogy megvédd személyes adataidat, a Facebook szervere ugyanis így is megőrzi eddigi aktivitásodat. Ráadásul hetekig tarthat a kérés ellenőrzése, a törlésre pedig csak 90 nap elteltével kerül sor. Nem kapunk mást, csak ígéretet arra, hogy valóban felszívódik a profilunk.

Van egy tapasztalt programozó, aki semmikép sem bízná a dolgot a Facebook fejlesztőire. Kevin Matthew 20 éve rendszer-adminisztrátor, és állítja, minden nagy vállalatnak van adatmegőrzési irányelve, és biztosak lehetünk benne, hogy készülnek biztonsági mentések adatainkról. Ezért készített egy scriptet, amely módszeresen tönkreteszi a bejegyzéseinket. Ha lefuttatjuk, minden aktivitásunk értelmezhetetlen karakterfelhővé változik, ami a Facebook algoritmusának megfejthetetlen.

Bár a kód egyelőre nem elérhető átlagfelhasználóknak, nemsokára egyszerű applikáció készülhet belőle.

„Minden apró információ, amit feltöltünk, hozzátesz ahhoz a láthatatlan profilhoz, amit rólunk készítenek. Ha egy kicsit is megzavarhatjuk ezt a rendszert, legalább visszakapunk némi irányítást az életünkből” – nyilatkozta Matthew a Motherboard nevű szaklapnak.

Mi azt javasoljuk, alaposan gondold át, mielőtt törlöd a profilodat, ez ugyanis nem visszafordítható. Lehet, hogy elegendő végigfutni a biztonsági beállításokon is, hogy optimalizáld az adataid hozzáférhetőségét. Például tudtad, hogy a Facebook automatikusan felismeri az arcodat a képeken? Megmutatjuk, hogyan tudod kikapcsolni!

Forrás: Futurism

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top