Szabadidő

Ricsi és Tibi megalapította a Roma Newst

Két roma egyetemista összebarátkozott, és elkezdtek videókat gyártani a YouTube-ra. Már középiskolákba járnak segíteni.

Prókai Eszter, az Abcúg újságírója kereste fel Ricsit és Tibit, a Roma News YouTube-csatorna üzemeltetőit. A két roma fiú a Miskolci Egyetem kollégiumában lett szobatárs, barát, és kezdett el videókat gyártani a cigányokról.

Szórakoztatni akarnak, és elmesélni azokat a dolgokat, amiket ők is átéltek a hétköznapokban romaként. „Ezekbe a számunkra hétköznapi dolgokba a legtöbb embernek nincs betekintése, nem ismeri ezeket. Ezért mi megmutatjuk” – mondja Tibi.

A nézők 70-80 százaléka jól fogadja a videókat, és értik benne az iróniát. De az elején ez nem ment ennyire egyértelműen. Meg kellett tanítaniuk a közönségüknek, miként is értsék ezeket a dolgokat, hogy ne az jöjjön le, hogy ők tovább rontják a poénjaikkal a romákat egyébként is sokszor sújtó sztereotip gondolkodást. A fiúk úgy látják, sokan még mindig nem tudják hova tenni az iróniát, ezért kommentekben és a hozzájuk érkező levelekre válaszolva próbálják egyértelművé tenni, hogy ez az egész a szórakoztatásról és a viccről szól.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top