Szabadidő

Jézus, Lenin és Miki egér sétálni indulnak – ez nem egy vicc, hanem egy rendkívül bizarr szoborcsoport

A különös szoborcsoport egy orosz szobrász alkotása, aki meghökkentő művével mossa el a határokat ideológia, vallás és a fogyasztói társadalom között.

Alexander Koszolapov 1943-ban született Moszkvában, ahol középiskolai tanulmányai után a Szurikov Művészeti Intézetbe járt. 1975-ben emigrált az Egyesült Államokba, azon belül is New Yorkba, ahol a mai napig él és alkot. Egyik legismertebb alkotása a Lenin és a Coca-Cola viszonyát bemutató grafika.

Alexander Koszolapov egyik legismertebb műve (Fotó: Tumblr)

Koszolapov azonban többször is ábrázolta Vlagyimir Iljicset, például az alábbi, zavarba ejtő szoborcsoport egyik tagjaként.

Lenin, Miki egér és Jézus az ideológia, a fogyasztói társadalom és a vallás elé tart görbe tükröt (Fotó: Imgur.com)

A Lenint, Jézust és Miki egeret ábrázoló installáció miatt a művésznek többször is magyaráznia kellett, hogy mire is gondolt, amikor létrehozta alkotását.

„Az emberi érzékelés sajátosságait alkalmaztam a sztereotípia egyes elemeinek elhagyásával vagy torzításával, de anélkül, hogy az automatikus felismerés lehetőségét elnyomnám” – vallja a művész „Ez lehetővé teszi, hogy kettős jelentést adjunk egy eredeti dolognak, amely így egyszerre két fogalomra utal, de nem köti össze a kettőt. Ez az amerikai és az orosz tömegkultúra.”

Lenin és Miki egér ezen a művön felcserélhetővé válnak mint a tömegkultúra termékei. Koszolapov ennek a radikális kollázsnak a segítségével bizonyítja, hogy a két társadalom közti feszültségek, illetve azok jellegzetességei azonosak. Jézus beemelése a trióba a szervezett vallást is a tömegkultúrával teszi egyenlővé, a kereszténység egyik fő alakját pedig ugyanolyan terméknek bélyegzi, mint a Disney-művek, illetve a kommunista forradalom jelképei.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top