Szabadidő

Felnyílt a sorompó, de jött a vonat – szoftverhibát találtak a magyar vasútvonalon

Biztonsági rést találtak a Kelenföld–Székesfehérvár vonalon, ez okozta a hibát. Több hétig is eltarthat a javítás, addig jelzőőrök irányítanak több átkelőben, és késések lehetnek a vonalon.

Jön a vonat, de az autósoknak nem biztos, hogy jó jelzést mutatnak a berendezések az átjáróban. Egyebek mellett ilyen balesetveszélyes hibát okozhat az a biztonsági rés, amelyet a Kelenföld–Székesfehérvár vasútvonalon fedeztek fel.

Ezért most hat átjáróban is jelzőőrök irányítják a forgalmat. A MÁV egy hete vette észre a problémát a mintegy 86 milliárd forintból felújított vonalon – közölte az RTL Klub.

Állítólag úgy derült ki a hiba, hogy miután az egyik átjáróban elment egy vasúti szerelvény, felnyílt a sorompó, de abban a pillanatban érkezett egy másik vonat. Szerencsére nem történt baleset.

A gondot a biztosítóberendezés szoftverhibája okozta. Ez a rendszer nemcsak az átjárókat irányítja, hanem azért is felel, hogy ne menjen egymásnak két vonat. A vonatok emiatt most nagyobb követési távolságot tartanak, ami miatt késések lehetnek.

A garanciális javításokat már elkezdték, de a hatósági eljárásokkal együtt több hétig is eltarthat a munka. Addig maradnak a jelzőőrök.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top