Szabadidő

Új forintérméket bocsát ki a jegybank

A mostani két érme a 2004-ben indult „Magyar várak” sorozat részeként jelenik meg, névértékük 10 és 2 ezer forint.

Egri vár megnevezéssel 10 ezer forint névértékű ezüst és 2 ezer forint névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB)

Az emlékérmék a 2004-ben indult Magyar várak sorozat részeként jelennek meg, amelyben eddig a visegrádi, diósgyőri, munkácsi, gyulai, siklósi, kőszegi, valamint a szigetvári darabok jelentek meg.

Az Egri vár érmék Magyarország törvényes fizetőeszközei, de nem forgalmi célokat szolgálnak. Elsődleges szerepük a figyelemfelhívás, az ismeretterjesztés, valamint a tisztelgés a magyar nemzet meghatározó történelmi eseményei és hősei előtt. A csak értékjelzésükben különböző emlékérméket Szunyogh László szobrászművész tervezte.

Így néz ki a 10 ezer forint névértékű emlékérme (Fotó: MNB)

Mindkét emlékérme átmérője 38,61 milliméter, széle recézett. A 10 ezer forintos érme 925 ezrelék finomságú ezüstből, míg a 2 ezer forintos színesfémváltozat réz és nikkel ötvözetéből készült. Az ezüstből 7000, míg a színesfémváltozatból 5000 darab készülhet.

Az emlékérmék értékközvetítő és ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében az Egri vár ezüst emlékérme három hónapig, a színesfémváltozat időkorlát nélkül, a teljes készlet erejéig névértéken vásárolható meg péntektől a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában, valamint a kibocsátás helyszínén, a Dobó István Vármúzeumban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top