Szabadidő

Kacsa volt, hogy drágakövek potyognak az égből Hawaiin

Több ponton is hibádzik a csodálatos drágakőhullás története.

Az elmúlt héten az egész nemzetközi sajtót bejárta a hír (mi is írtunk róla), miszerint Hawaiin a Kilauea vulkán kitörése miatt zöld olivinkristályok hullanak az égből. A közösségi oldalakon több fénykép is megjelent, amelyek a csodálatos drágakőhullást „örökítették meg”. A hírről olyan nemzetközi tekintéllyel rendelkező portálok is beszámoltak, mint például a Forbes. Utólag azonban kiderült, hogy kamu volt az egész.

A Star Advertiser cikke szerint a hír forrása egy Erin Jordan nevű nő, aki – saját bevallása szerint – egy arizonai meteorológus. Ő tette fel a Twitterre azokat a képeket, amelyek végül körbejárták a világsajtót. Szakértők szerint azonban egészen biztos, hogy nem hullanak drágakövek az égből, és a nő története ebben a formában félrevezető.

Először is, bár az olivinkristályok valóban megtalálhatók a hawaii lávában, ezek valójában a megszilárdult láva belsejében vannak, szó szerint ki kell onnan bányászni őket, ha hozzájuk akarunk férni. Cheryl Gansecki hawaii geológus szerint a képen látható kövek ráadásul nem olyanok, mint amilyenekkel ők találkoztak a mostani vulkánkitörés során, valószínűbb, hogy egy régebbi kitörés után megszilárdult lávafolyamból nyerték ki őket.

További turpisság, hogy a képeken vágott drágakövek szerepelnek. Még ha valaki találna is ilyen köveket a lávában, azok csiszolatlan formában szürkék, nem zöldek, mint a képen látható olivinkristályok.

Végezetül a Hawaiin található olivinkristályok nagy része nem is drágakő minőségű, ahhoz túl kicsik és töredezettek – állítja a szakember.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top