Szabadidő

Nem állította meg az elefántok irtását az elefántcsont-kereskedelem betiltása

A statisztikák szerint nem változott sokat a helyzet. A kihalás szélén az afrikai elefánt.

Elszomorító képet fest az afrikai elefántok helyzetéről a CNN riportja. Az amerikai hírcsatorna riportere beépült a mozambiki elefántcsont-kereskedők közé, hogy kiderüljön, milyen hatással volt az orvvadászatra az, hogy Kínában januártól teljesen betiltották az elefántcsont-kereskedelmet. Az új törvénytől nagyon sokat vártak a szakemberek, a CNN riportere szerint azonban valójában nem sokat javult a helyzet.

2010 óta évente több mint 30 ezer afrikai elefántot öltek le a Great Elephant Census adatai szerint. Az elefántcsont nagy részét Kínában értékesítik, ahol hagyományosan – és tévesen – gyógyerőt tulajdonítanak az agyarból készült termékeknek.

A kínai kormány tiltását üdvözölték az állatvédők, a törvény azonban nem vetette vissza jelentősen a kereskedelmet. Az orvvadászok lankadatlan erővel irtják a kihalás szélén álló afrikai elefántokat, a kínai kereskedők pedig Kínán kívül, más délkelet-ázsiai országokban értékesítik a csontokat, igaz, többnyire szintén kínaiaknak. A riportból egyébként az is kiderül, hogy maguk az orvvadászok mélyszegénységben élő helyiek, akiknek nincs más lehetőségük a megélhetésre. A fő gondot nem ők, hanem a kiterjedt hálózattal rendelkező kereskedők, bűnszervezetek jelentik.

A helyzet annyira súlyos, hogy a mozambiki Niassa nemzeti parkban már alig 2000 afrikai elefánt él, holott korábbi számítások szerint legalább 10 ezren kellene lenniük.

A következő 5 évben az összes elefántot elveszíthetjük. Egy sem marad majd Niassában

– mondta egy szakértő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top