Szabadidő

Halálos szelfik: megelőzhetők-e a tragédiák tiltással és figyelmeztetéssel?

Van olyan ország, ahol tilalmat vezettek be az életveszélyes szelfizés miatt, máshol rendőrök felügyelik a veszélyes területeket. A szelfibotokat is kitiltották jó néhány helyről, de arra is van példa, hogy népnevelő kampánnyal próbálják jobb belátásra bírni a fiatalokat. Szinte mindennaposak a szelfik miatti balesetek, amelyek olykor végzetesek.

Néhány napja egy ausztrál pár mindkét tagja meghalt, amikor szelfizés közben lezuhantak egy 30 méteres szikláról Portugáliában. A szelfizés miatti halálesetek évről évre gyakoribbak, beszédes szám, hogy 2015-ben többen haltak meg önfotózás közben, mint cápatámadásban.

pittsburghi Carnegie Mellon egyetem összesítése szerint 2014-ben 15-en haltak meg, 2016 első nyolc hónapjában pedig már 73-an. Ebben az időszakban összesen 127 haláleset történt, 60 százaléka Indiában, ami 76 áldozatot jelent. A második legtöbb végzetes önfotózás Pakisztánban történt (9), az Egyesült Államokban 8, Oroszországban pedig 6 életet követeltek az óvatlan szelfik.

Szelfijárőrök és népnevelő kampány

Űgy tűnik, Indiában különösen óvatlanok az emberek, legalábbis ha szelfikről van szó. Nem véletlen, hogy még a mumbai rendőröket is ráállították arra, hogy a legveszélyesebb helyeken akadályozzák meg a kockázatos szelfizést, illetve az ebből fakadó baleseteket. A rendőrség 16 közkedvelt helyszínt minősített no-selfie zónának, többnyire az óceánparton, ahol korábban több haláleset is történt, és kezdeményezték, hogy helyezzenek ki figyelmeztető táblákat.

Az orosz belügyminisztérium odáig ment, hogy kampányt indítottak a biztonságos szelfizésért, amelyet tiltó jelzésekkel egészítettek ki. Oroszországban ugyanis alig több mint fél év alatt több száz sérüléssel járó baleset történt, legalább tízen pedig belehaltak a szelfizésbe 2015-ben.

Oroszországban piktogramokkal próbálják elejét venni a szelfibaleseteknek (Fotó: Orosz Belügyminisztérium)

Hagyd otthon a szelfibotot!

A megrögzött szelfizők leghűségesebb társa a szelfibot, viszont a kis segédeszközt rengeteg helyről kitiltották. Számos múzeumban és turistalátványosságnál tilos a használata, igaz, ezzel nem haláleseteket előznek meg, de nagy tömegben balesetet okozhat az eszköz, műtárgyak sérülhetnek meg, vagy egyszerűen csak idegesítő a folyamatos önfotózás.

Tilos a szelfibot például a Disney parkokban, a pekingi Tiltott Városban, az amszterdami Van Gogh Múzeumban, a franciaországi Garoupe strandon és az amerikai Lollapalooza fesztiválon. De megtiltották a használatát az amerikai Tahoe-tónál is, ahol a látogatók előszeretettel pózoltak medvékkel a háttérben, és a pamplonai bikafuttatás résztvevői sem lőhetnek egy fotót az Instára.

Japánban csaknem 1200 vasútállomáson tilos a szelfibot használata. Erre az oroszországihoz hasonló piktogramokkal hívják fel a figyelmet:

A szelfizés már magyar áldozatot is követelt. Tavaly nyáron egy 15 éves lány halt meg Szardínia szigeténél. A nagynénjével volt a sziklás parton, és lenyűgözte a viharos tenger látványa. Épp szelfizett, amikor egy hétméteres hullám átcsapott rajta, és berántotta a vízbe.

Egy másik eset pár nappal később Budapesten történt: egy fiatal nő súlyos sérüléseket szenvedett, miután szelfizés közben lezuhant a Margit hídról a futópályára.

A Pilisben vannak veszélyesek helyek, de tilalom nincs

A külföldön több helyen bevezetett szelfitilalomról megkérdeztük a Pilisi Parkerdőt, mivel a területükön több veszélyes csúcs is található, és viszonylag sok tapasztalatlan túrázó jár arrafelé. A parkerdő hivatalosan nem tud arról, hogy szelfizés miatt baleset történt volna náluk, és az általuk kezelt területen nincs is tilalom.

Veszélyes helyek azonban vannak. Mint írják:

Szelfizés szempontjából a magányos sziklák, különleges kilátást nyújtó magaslati pontok, meredek oldalakon futó utak lehetnek problémásak. Ilyen például a Visegrádi-hegységben a Vadálló-kövek – ahol 15-20 méteres sziklaoszlopok mellett vezet el a turistaút – vagy a Budai-hegységben az Apáti-szikla.

Ezek a helyszínek azonban a turistautakon teljesen biztonságosan látogathatók, kizárólag abban az esetben lehet probléma, ha a kirándulók elhagyják a kijelölt utakat, és az út mellett is figyelmetlenül viselkednek.

Ezért nem is tartják életszerűnek, hogy szelfitilalmat vezessenek be az parkerdő területén, hiszen aki a kijelölt részeken marad, annak nem eshet baja. Másrészt olyan nagy területről van szó, hogy nem is igazán lehetne kivitelezni a figyelmeztető táblák kihelyezését.

Életveszélyes vonatozás

Persze nemcsak egy turistalátványosság vagy a lenyűgöző környezet lehet az olykor végzetes balesetek helyszíne. Jóval veszélyesebb, amikor afféle értelmetlen bátorságpróbaként próbálnak veszélyes helyzeteket megörökíteni. Magyarországon is több fiatal tette kockára az életét azzal, hogy minél később próbálnak elugrani az érkező vonat elől, és erről fotót készítenek.

A másik vonatos őrület miatt idén januárban két fiatal felmászott egy tehervonat tetejére Százhalombattánál, hogy onnan készítsenek magukról egy fotót. A magasfeszültségű vezeték miatt azonban egyikük meggyulladt, teste 80 százalékban megégett, és meghalt. Az esetek után a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete még egy videót is készített, miért életveszélyes a tehervonatos szelfizés.

Persze a tiltások és felhívások sem oldják meg egy csapásra a problémát, de talán óvatosságra intenek. Mert ahogy korábban írtuk, nem a szelfi öl, hanem az óvatlanság. Nem csak a tökéletes önarckép elkészítése veszélyes egy sziklaormon vagy egy híd korlátján, mert elvonja a figyelmünket. Ugyanolyan veszélyes lenne azon a helyen cipőt kötni vagy csókolózni. Ezért inkább ne kockáztass!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top