Szabadidő

Ezt nem szabad csinálni, ha medvével találkozik az ember

Szakértői tanáccsal szolgál a medvelázban égő lakosságnak a köztévé: a medvét el kell kerülni!

A medvét nem szabad heccelni, el kell kerülni – hangsúlyozta Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársa az M1 aktuális csatornán hétfőn. A szakértőt a vasárnap hajnalban Miskolcra látogató medve kapcsán kérdezték.

A miskolci mackóról megírtuk mi is, hogy nem azonos Robival vagy Robinával, szóval azzal a medvével, amelyik Somoskőújfaluról egészen Sándorfalváig csatangolt, hogy aztán elaltassák, majd egy esős éjszakán, nyomkövetővel a nyakán kitegyék egy a szlovák határ közeli erdőben.

A miskolci medve már csak azért sem lehet az Ország Medvéje, mert ennek a beszámolók szerint bocsa is van. Gombkötő Péter szerint akár négy-öt medve is kóborolhat az észak-magyarországi megyékben.

A Bükki Nemzeti Park munkatársa igyekezett megnyugtatni mindenkit: a medve nem akar semmit az embertől, kerüli, de ha olyan a széljárás, előfordulhat, hogy mégis a közelébe jut. Ilyen esetben minél előbb el kell hagyni a helyszínt.

Az állat sokkal gyorsabb az embernél: rövid távon óránkénti ötven kilométeres sebességgel is képes futni, ezért nem szabad heccelni. Általában a táplálék kelti fel a figyelmét, ami mostanság lehet cseresznye, a meggy vagy eper – közölte a szakértő.

Gombkötő Péter nyugalomra intette a lakosságot. Egyúttal hangsúlyozta,

a medvebocshoz se közelítsen senki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top