Szabadidő

Kemény csávók, de agyuk is van – ismerd meg a legokosabb rocksztárokat, színészeket!

A rockzenészek vagy épp az akciósztárok gyakran szigorú tekintetű, kisportolt férfiak, akikből csak úgy dől a tesztoszteron. A külsőségeken túl azonban több olyan híresség is akad, aki a tudomány világában is megállja a helyét, egyetemi végzettsége vagy épp toronymagas IQ-ja okán. Lássuk, kik azok, akik a vörös szőnyegen, de egy egyetemi előadóban is képesek lenyűgözni a közönséget!

A királynő kedvenc tudósa

Természetesen Brian Mayről, a legendás Queen együttes göndör gitárosáról van szó, akinek már az együttes 1971-es alakulásakor ott lógott a falán egy matematikusi diploma, az Imperial College London pecsétjével ellátva. May el is kezdett a doktori disszertációján dolgozni, de érthető okokból az ezután következő évtizedekben inkább a világ körüli turnékkal volt elfoglalva. Azért a tudományt nem felejtette el, a We Will Rock You című klasszikusban hallható jellegzetes döngő léptekhez egy az akusztikában használt alaptételt is felhasznált. Végül, sok évtizednyi zenélés után, 2008-ban May visszaült az iskolapadba, és sikeresen megszerezte a PhD-fokozatot asztrofizikából.

Ha pedig ez nem lenne még elég menő, a Queen gitárosa szakértője a viktoriánus korban előszeretettel alkalmazott 3D-fotózási technikának, a sztereoszkópiának is, ezért társszerzőként részt vett egy a témát boncolgató könyv megírásában is.

A punk-rocker, akiről madarat neveztek el

Greg Graffin, a Bad Religion frontembere (Fotó: Getty Images)

Greg Graffin a kaliforniai punk-rock banda, a Bad Religion frontembere és első számú dalszövegírója. Azt azonban már valószínűleg kevesen tudják róla, hogy a nívós UCLA egyetemen két diplomát is szerzett, egyet zoológiából, egy másikat pedig paleontológiából. Az ehhez szükséges kutatásokat Mexikóban és az Amazonas térségében végezte. Mindezt ráadásul a zenélés mellett, ráadásul úgy, hogy még arra is volt ideje, hogy továbbképezze magát: 2003-ban PhD-fokozatot szerzett a Cornell Egyetemen, ahol jelenleg óraadó tanárként az evolúció titkaiba avatja be a diákokat. Emellett valószínűleg ő az egyetlen punkzenész, akiről elneveztek egy már kihalt madárfajt, a Qiliania graffinit.

A kokainista könyvelő

Duff McKagan a Velvet Revolver egyik koncertjén (Fotó: Getty Images)

Michael Andrew McKagan neve valószínűleg nem sokaknak cseng ismerősen, ha azonban Duff McKaganként hivatkozunk rá, mindjárt beugrik, hogy a Guns N’ Roses basszusgitárosáról van szó. Nem sokon múlott, hogy a most 54 éves zenész a tragikusan fiatalon elhunyt rocksztárok sorsára jusson, miután a banda kezdeti sikereit követően hamar rászokott a kokainra, amit napi egy-egy üveg vodkával vagy jóval több üveg borral öblített le. Ennek 1994-ben szakadt vége, amikor hasnyálmirigy-repedés miatt kórházba került, ahol orvosai figyelmeztették, hogy még egy pohár ital, és a családja készülhet a temetésre. McKagan megfogadta a tanácsot, és leszokott káros szenvedélyeiről, közben viszont felébredt benne a tanulás iránti vágy. Mivel a kórházban fekve egyetlen olvasnivalója az adóbevallása volt, rájött, hogy meg akarja érteni a furcsa számokat, amiket lát. Ezért beiratkozott a Seattle University közgazdaságtani karára, majd diplomája megszerzése után megalapította a Meridian Rock elnevezésű pénzügyi tanácsadó céget. Mindeközben pedig még arra is időt szakított, hogy a Guns után Slashsel együtt megalapítsák a Velvet Revolvert és jó pár sikeres koncertet adjanak 2002 és 2008 között.

A harvardi anarchista

Tom Morello tépi a húrokat (Fotó: Getty Images)

Tom Morello a kilencvenes évek lázadó tinijeinek kedvenc bandájában, a Rage Against the Machine-ben tépte a húrokat jellegzetes stílusában, később pedig az Audioslave-ben tette ugyanezt. Korának egyik legtehetségesebb zenészeként tartják számon, azt azonban kevesebben tudják róla, hogy a Harvardon szerzett szociológiai diplomát, majd egy darabig politikai pályára készült, mivel édesapja az ENSZ első kenyai nagyköveteként szolgált. Morello rövid ideig Alan Cranston amerikai szenátor hivatalában dolgozott, ám az ott tapasztaltak egy életre elvették a kedvét a politikai karriertől. Ennek ellenére a mai napig gyakran hallatja a hangját fontos társadalmi kérdésekben. Nemrég például a Rolling Stone magazinban fejtette ki a véleményét Paul Ryan republikánus politikussal kapcsolatban.

A molekuláris biológia legnagyobb punkja

Dexter Holland punk-rocker, molekuláris biológus, pilóta (Fotó: Getty Images)

Brian Keith Holland osztályelsőként végzett a gimnáziumban, majd a University of Southern California diákjaként két diplomát is szerzett molekuláris biológiából. Eközben felvette a Dexter nevet, hogy The Offspring nevű bandájával ott legyenek minden jelentősebb fesztiválon, amit a kilencvenes években megrendeztek. Erre az időre még doktori tanulmányait is félretette; végül nem szerezte meg az ehhez járó titulust, de ez nem jelenti azt, hogy ne képezte volna tovább magát. Néhány évvel ezelőtt ugyanis megszerezte a pilótaképesítést teherszállító repülőgépekre, ma pedig már repülőoktatóként adja tovább a tudását. Emiatt kijelenthetjük, hogy nemcsak a tudós, de a „kapitány” titulus is kijár Dexter Hollandnak.

A baltaállú vegyészmérnök

Dolph Lundgrennel sem fizikailag, sem szellemileg nem tanácsos kikezdeni (Fotó: Getty Images)

Egy ilyen felsorolás nem lehetne teljes a világ egyik legismertebb keményfiúja, a Feláldozhatók, a Tökéletes katona vagy épp a Rocky IV. izomembere, Dolph Lundgren nélkül. A közel kétméteres svéd óriás amerikai egyetemeken tanult, majd hazatért, hogy a svéd tengerészgyalogságban két évig szolgáljon. Ezután a svéd Királyi Műszaki Intézet (vagyis a svéd műegyetem) vegyészmérnöki szakán végzett, ám ez nem volt neki elég, ezért a University of Sydney-n megszerezte a mesterdiplomáját is. Érdekesség, hogy miközben Ausztráliában élt, kidobóként dolgozott az éjszakában, de ez idő alatt is folyamatosan tanult, sőt még egy Fulbright-ösztöndíjat is elnyert, amelynek köszönhetően a Massachusetts Institute of Technologyn kutathatott volna. Erre azonban nem került sor, Lundgren ugyanis összejött Grace Jonesszal, aki magával vitte New Yorkba. A többi, ahogy mondani szokás, már történelem…

Dr. Robotzsaru

Peter Weller Robotzsaruként alkotta a legnagyobbat (Fotó: Tumblr)

Peter Weller közel 80 filmben szerepelt, de kétségtelen, hogy a Robotzsaru címszerepében vált világszerte ismert színésszé. Ahogy azonban a kilencvenes években elkezdtek megritkulni a felkérések, ő is a tanulás felé fordult. A Syracuse University programjának köszönhetően eljutott Firenzébe, ahol rájött, hogy valójában nagyon érdekli a történelem, illetve a művészettörténet. Ezután meg sem állt a UCLA egyetemig, ahol művészettörténetből szerzett PhD-fokozatot, amelynek témája nem meglepő módon az olasz reneszánsz volt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top