Szabadidő

Még mindig sok a kérdőjel a Pozsonyi úti facsonkítás körül

Az aHang petíciót indított a munkálatok leállításáért.

Továbbra is sok a kérdőjel a Pozsonyi úti fák megcsonkítása körül. Ahogyan azt mi is megírtuk, az elmúlt két hétben „faápolási, gallyazási” munkálatokba fogott a XIII. kerületi úton a Fővárosi Önkormányzat által megbízott, a Főkert Zrt.-nek dolgozó Alpinia Építő Kft. Sokak szerint azonban szakszerűtlenül, indokolatlanul, túlzó mértékben csonkították meg a fákat.

Az aHang mozgósítóplatform kampányt indított az ügyben, és bár ma reggel sikerrel akadályozták meg a facsonkolás folytatását, továbbra is rengeteg olyan kérdés van, amire nem kaptak kielégítő választ az emberek – írják nyílt levelükben.

Először is, a munkálatokról nem tájékoztatták előre sem az itt lakó embereket, sem az önkormányzatot, de egyelőre az sem tisztázott egészen egyértelműen, hogy ki rendelte el a lombkorona-csökkentést, mivel az út bizonyos szakaszán a XIII. kerületi Önkormányzat XIII. kerületi Közszolgáltató Zrt.-je a kezelő, a troli által használt útrészt pedig a főváros gondozza.

Másodszor arról sem érkezett kielégítő válasz a felelősök részéről, hogy mennyiben volt szakszerű az elvégzett munka, illetve indokolt volt-e az ilyen mértékű csonkolás. A Levegő Munkacsoport elnökségi tagja, Bardóczi Sándor szerint például az év ezen szakában tilos gallyazást végezni:

Ebben az időszakban csak veszélyelhárítás miatt lehetne a fákat metszeni. Sajnos bevett gyakorlat, hogy a fakivágásra szakosodott cégeket ebben az időszakban, amikor az erdészek nem engedik be őket az erdőkbe, az önkormányzatok kedvező áron tudják foglalkoztatni.

Az Alpinia Építő Kft. munkatársai a helyszínen azt mondták néhány érdeklődő lakónak, azért a vegetációs időszakban végzik az egyébként gondos figyelmet igénylő fametszéseket, mert túl sok a megrendelésük. Az aHang szerint ez a válasz joggal veti fel a kérdést, hogy miért egy olyan cég nyeri el ezeket a munkákat, amely nem képes megfelelő időben teljesíteni a vállalt feladatokat?

A lakók kérdéseire és aggályaira ezenfelül sem a XIII. kerületi önkormányzattól, sem a kerületi közszolgáltatótól, sem a fővárostól, sem a Főkert Zrt.-től nem érkezett értelmezhető válasz. A lakók közül volt, aki kérte a Főkert munkatársait, hogy a helyszínen ellenőrizzék a munka szakszerűségét, azóta azonban ez sem történt meg bizonyíthatóan. A XIII. kerületi Közszolgáltató Zrt. munkatársa azzal nyugtatott egy érdeklődő lakost, hogy sötétek a lakások, ezért indokolt a ritkítás. A 444.hu kérdésére is többféleképpen indokolták a csonkítás mértékének szükségességét, de nem adtak választ például arra a kérdésre, hogy miért a nyári forróságban végzik a munkálatokat.

A pusztítás megállítására petíció indult az aHang oldalán, amit egy nap alatt már több mint ezren aláírtak. A lakók emellett nyílt levélben kérik a döntéshozókat (Tarlós István főpolgármestert, dr. Tóth Józsefet, a XIII. kerület polgármesterét és Szabó Józsefet, a Főkert vezérigazgatóját), hogy a munkálatok indokoltságának és szakszerűségének tisztázásáig és a vegetációs időszak alatt függesszék fel a munkálatokat, valamint bírálják felül az alvállalkozó Alpinia Építő Kft. által végzett munka szakszerűségét, kérjék annak bizonyítását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top