Szabadidő

Szabadon engedték a medvét a szlovák határnál

Elbúcsúzhatunk az ország medvéjétől.

Szabadon engedték az elmúlt két hétben az országon át kóborló medvét a szlovák-magyar határ közelében szerda éjszaka – közölte a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága csütörtökön. Az „ország medvéjének” útjáról többször is beszámoltunk: a nőstény medve először Nógrád megyében bukkant fel, majd csaknem 300 kilométeres kóborlása után a déli határ közelében, a Csongrád megyei Sándorfalva közelében fogták be a szakemberek.

A medve elengedésének helyszíneként olyan területet választottak ki a természetvédelmi szervezetek szakemberei, amely távol van a lakott településektől, tradicionális medveélőhely, ahol stabil medvepopuláció él és a szlovákiai medveállománnyal is szerves kapcsolatban áll – írták.

A kimerült állatot állatorvosok is megvizsgálták, és megállapították, hogy egy vadon élő, 10 évesnél idősebb egészséges nőstény medvéről van szó, amelynek várhatóan már nem lesznek további bocsai. A nemzeti parkok szakemberei a következő időszakban figyelik majd a medve mozgását, és ha újból lakott települések közelébe kerülne, azonnal „közbelépnek”.

Az elengedés körülményeiről azt írták, hogy este kilenc óra körül vették át a szakemberek a medvét szállító ládát közel az elengedés helyétől. A medve a szakadó esőben

kicsit gondolkodott, hogy egyáltalán kimenjen-e a ládájából, végül azonban némi noszogatás után éjfél tájban meggondolta magát, s komótosan kisétált az erdőbe, ahol fél percen belül el is tűnt.

Fotó: Bükki Nemzeti Park

A pénteken befogott, a kóborlás során kimerült 80-100 kilogrammos medvét az elmúlt napokban a Szegedi Vadaspark medveházában gondozták. Az állat május végén bukkant fel Nógrád megyében, majd dél felé tartva Abony, Kocsér, Tiszaalpár, Tömörkény és Dóc közelében figyelték meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top