Szabadidő

Kecskékre bíznák az erdőtüzeket Portugáliában

Kecskenyájakat vet be a portugál kormány az erdőtüzek megelőzésére. Hiszen ahol lelegelik az aljnövényzetet, ott kevesebb falevél gyulladhat meg.

Tavaly rekordszámú – 106 – áldozata volt az erdőtüzeknek Portugáliában. Ebből lett elege a portugál kormánynak, és a megelőzés egy környezetbarát módjával, kecskék bevetésével veszik fel a harcot.

Tavaly világossá vált számunkra, hogy valami mást kell kipróbálni. A megelőzés a legsürgősebb követelmény, és neki kell látni, amilyen hamar csak lehet” – mondta Miguel Joao de Freitas, a kormány erdőkért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.
    
Míg az 1980-as években Portugáliában évi átlagban 75 ezer hektárnyi erdő égett le, 2000 óta ez a terület 150 ezer hektárra nőtt, a szakemberek szerint a forró és száraz nyarak miatt.

    
A kecskék erdőtüzek elleni bevetésének környezetbarát módja már jól bevált az Egyesült Államokban, különösen Kaliforniában és a Csendes-óceán északnyugati partvidékén. A kecske közismert erdőpusztító, mindent megeszik, amit ehetőnek érez, különösen a faleveleket szereti, éppen ezért alkalmas az erdőszegélyek tisztogatására. 
    

A legtöbb erdőtűz a július 1. és szeptember 30. közötti időszakban pusztít az ibériai államban, ezért a kormány egy sor megelőző intézkedést léptetett életbe. Kecskékkel és buldózerekkel tisztítják az erdőket az országutak mentén 10 méteres sávban. A magányosan álló ingatlanok tulajdonosainak a házak körül 50 méteres sugárban meg kell tisztítaniuk a területet, a falvak körül egy 100 méter sugarú ilyen zónát kell létrehozni.
    
A falvakban menekülési útvonalak és ideiglenes menedékhelyek kialakítását rendelték el, és azt, hogy harangszó jelezze, ha a tűz közelít a településhez. 
    
A kormány a tűzoltóság számára 12 tűzoltó repülőgépet és 41 helikoptert bérel. Ígéretet tett arra, hogy több mint 10 700 tűzoltó áll majd készenlétben az adott időszakban, ezerrel több, mint tavaly.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top