Szabadidő

Ismeretlen darázsfaj jelent meg Magyarországon

Még a darázsirtással foglalkozó szakember sem tudta pontosan, milyen fajról lehet szó. Az biztos, hogy a csípése fájdalmas, allergia esetén pedig halálos is lehet, egy fészekben pedig akár több ezer rovar lapulhat.

Boros Tibor öt éve foglalkozik méhrajok befogásával és darázsirtással, de még ő sem látott olyan darázsfészket, ami miatt egy budai házhoz hívták.

Ugyanolyan fészekkel volt dolgom, mint a német vagy francia darazsak esetében: papírfészekben dolgoztak a rovarok, csakhogy a nagy labdafészek alatt egy cső alakú forma vezetett ki

– mondta a szakember a Blikknek.

A budai ház tulajdonosát meg is csípte az itthon még nem látott faj egyik egyede. Az biztos, hogy nem őshonos darázsról van szó, valószínűleg déligyümölcsökkel érkeztek az országba.

A csípése ugyanolyan fájdalmas, mint a többi fajnál, aki pedig allergiás rá, annak halálos is lehet. Egy fészekben akár több ezer darázs is élhet, ezért ne próbáljuk meg magunk irtani, mert életveszélyes.

A méhész feltételezése szerint valamilyen kürtősdarázsról lehet szó, de a pontos beazonosítás érdekében néhány rovart vizsgálatra küldött.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top