Szabadidő

Charlie Chaplin száz éve megcsinálta napjaink legnépszerűbb mémjét

A némafilmek királya több mint 130 filmben szerepelt, és tagadhatatlanul a filmtörténet egyik legfontosabb alakja. Azt azonban nem sejtettük, hogy a jövőbe is látott.

Napjaink egyik legtöbbet használt mémje az úgynevezett distracted boyfriend fotó, amelyen egy barátnőjével sétáló srác fordul egy velük szemben elhaladó, piros ruhás nő után. Íme, ez az:

Ez a fotó önálló életre kelt, és számtalan verzióban létezik (Fotó: Knowyourmeme.com)

A kép egy stockfotó-sorozatból származik, azóta azonban már számtalan verzióban elkészült, sőt még a fordítottját is lefotózták, amelyen az eredeti képen a „barátnőt” alakító lány fordul egy másik pasi után.

Néhány napja Peter Goldberg filmes újságíró figyelt fel rá, hogy Charlie Chaplin 1922-es, Pay Day című filmben lejátszódik ez a konkrét jelenet.

A Pay Dayt Chaplin írta, rendezte, és a főszerepet is ő játssza. A sztori egy kőművesről szól, aki fizetésnapon igyekszik úgy elszórni a pénzt, hogy a felesége ne szerezzen róla tudomást (ja igen, Chaplin filmjei mai szemmel helyenként meglehetősen szexisták, így talán nem meglepő, hogy ezek a képkockák is elkészülhettek).

Volt olyan is, aki tükrözte az eredeti képet, így még tökéletesebb a párhuzam. 

Az internet azóta felrobbant, a fenti fotót pedig már több százan retweetelték, természetesen a mémgyárosok aktív közreműködésével. Vagyis már készülnek a különféle változatok, amelyek közül talán az alábbi, „nagyon meta” verziót ajánlanánk a digitális népművészet rajongóinak figyelmébe.

Internetes szlenggel szólva: „felállva tapsolunk” (Fotó: Twitter)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top