Szabadidő

Nyugalmazott cirkuszi elefántoknak építenek menhelyet állatvédők

Méghozzá elsőként Európában.

Nyugalmazott cirkuszi elefántok számára alakít ki menhelyet két neves állatvédő csoport. Európában ez lesz az első ilyen intézmény. A World Animal Protection állatvédő csoport és az Elephant Haven nevű jótékonysági szervezet a Franciaország középső részén lévő Limousin térségben fogja kialakítani a menhelyeket, amelyek egy része a tervek szerint már ősztől működni fog.

Az európai cirkuszok műsoraiban több mint száz elefántot használnak, de egyetlen olyan hely sincs, amely azután is foglalkozna velük, hogy a cirkuszokban már nem veszik hasznukat.

Európában nincs olyan hely, ahová visszavonulhatnának az elefántok, ezért örülünk annak, hogy biztonságos menedéket nyújthatunk számukra

– közölte Tony Verhulst, az Elephant Haven társalapítója.

A menedékhelyeken a hírek szerint teraszt is építenek a látogatók és turisták számára, ahonnan biztonságosan megtekinthetik a szabadon kóborló állatokat.

Az elefántmenhely ötlete annak nyomán merült fel, hogy a két csoport sikeresen lobbizott a dán parlamentben, amely a közelmúltban elkötelezte magát arra, hogy betiltsa a vadállatok alkalmazását cirkuszokban. Európa 14 országában léptettek már életbe hasonló tilalmat, többségük idén emelkedett jogerőre.

Hatalmas győzelem számunkra Dánia elköteleződése a cirkuszi elefántok betiltása mellett, része annak az európai láncreakciónak, amelynek célja, hogy véget vessenek ezen méltóságteljes állatok szenvedésének és boldogtalanságának

– mondta Steve McIvors, a WAP vezérigazgatója.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top