Szabadidő

Pávabűnözés! Elvadult szárnyasok tartanak rettegésben egy kisvárost

Tény, hogy a madarak szépek, de nagy tömegben agresszívak és igen zajosak tudnak lenni. Egy kanadai kisváros lakóinak napi szinten kell ezzel szembesülniük.

Kanada legnyugatibb tartományában, Brit Columbiában található a Surrey nevű kisváros, amely ma már gyakorlatilag Vancouver külvárosa. A környékbeliek békés, nyugodt helyként emlegették, egészen mostanáig, ugyanis a CBC értesülései szerint Surrey-t rengeteg, vadon élő páva szállta meg. A szárnyasok számát nem tudni pontosan, de körülbelül 40 és 150 közé tehető a kóbor pávák mennyisége.

Van, aki örül a szép madaraknak, másokat viszont már nagyon idegesít a zaj és a kosz (Fotó: YouTube)

A lakók hetek óta panaszkodnak az utcákon portyázó pávabandákra, amelyek zajonganak, megtámadják a járókelőket, és természetesen komoly mennyiségű pávaguánót hagynak maguk után, amerre járnak.

Az egyik helyi lakos nem bírta tovább cérnával, hogy a madarak közül egy különösen elvetemült csapat éppen az ő háza melletti fát nézte ki gyülekezőhelynek. Ezért saját kezébe vette az ügyet, na meg kedvenc baltáját és kíméletlenül kivágta a pávatanyát. Mivel azonban arrafelé – hazánkhoz képest – jobban megbecsülik az efféle növényeket, könnyű 1000 dolláros (közel 300 ezer forint) bírsággal „jutalmazták” az önjelölt favágót. Hősünk azzal vigasztalódhat, hogy szomszédai tetszését azért elnyerte a magánakció. Egyikük arról panaszkodott a hírcsatornának, hogy a pávák „tönkreteszik a telkét, mindenhová odaszékelnek, iszonyúan zajosak, és szétrombolják az ápolt kerteket”.

Agresszívan lépnek fel, kötekednek, zajonganak (Fotó: Vancouver Sun)

A madarak jelenléte mindenkire másmilyen hatással van, de az biztos, hogy Surrey-ben már tényleg pattanásig feszültek az idegek: egy helyi polgárőrt azért riasztottak, mert valaki meglátta, hogy egy ember nem átallja etetni is az invazív szárnyasokat. Amikor helyszínre értek, és kérdőre vonták a férfit, fizikai összecsapásig fajult a dolog, a madárbarát pedig végül rendőröket hívott – a polgárőrök ellen.

A helyiek közül sokan örülnének egy vadásznak, aki a pávákat ritkítja (Fotó: YouTube)

Felmerülhet a kérdés, hogy honnan szabadultak a városra a pávák. Nos, Surrey-ben már évtizedek óta jelen voltak vadon élő pávák, alacsony számuk miatt azonban csupán szemet gyönyörködtető látványosságnak számítottak. Az évek során azonban a felelőtlen pávaszex oda vezetett, hogy ma már tényleg több tucat madár járja Surrey utcáit, a lakóknak pedig egyre jobban elegük van a tagadhatatlanul szép tollazatú jószágokból.

Talán az örökbefogadás segíthetne a dolgon, igaz, ehhez valószínűleg ki kellene nevezni egy pávaválasztási tanácsadót is a városban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top