Szabadidő

Kifosztották az év madarának fészkét a Pilisben

Mintegy 80 pár vándorsólyom költ Magyarországon, az egyik fészket most valaki teljesen kifosztotta, mind a négy fiókát elvitte. Az eset nem egyedi, országszerte előfordul.

Kifosztották a Pilis egyik vándorsólyompárjának a fészkét. A pár költését a szakemberek folyamatosan figyelték a fészkelési szezon elejétől kezdve. Így derült ki, hogy először két fióka tűnt el május 1-je előtt. A másik két fiókát május 9-én éjszaka vitték el, amit az időközben kihelyezett kamera is felvett – közölte a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság.

Az ügyben a nemzeti park természetkárosítás miatt rendőrségi feljelentést tett. Az elmúlt években gyűjtött információk alapján nem egyedi esetről, hanem kis számban, de országos szinten előforduló bűncselekményről van szó.

A vándorsólyom a természetben többnyire legfeljebb 4 utódot nevel. A szóban forgó pár is március 28-ig teljes fészekaljat, azaz 4 tojást rakott. A fiókák április végén keltek ki, május 9-én nem voltak még kéthetesek sem. A pár idén már nem fog újra fészkeléssel próbálkozni, számukra legközelebb jövő tavasszal lesz lehetőség ismét fiókákat nevelni – ha megérik azt az időszakot.

A vándorsólymot (Falco peregrinus) 2018-ban az év madarának választotta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Az 1960-as évek közepétől 1997-ig nem költött hazánkban, mivel a túlzott növényvédőszer-használat miatt a faj teljes európai és észak-amerikai állománya összeomlott, és hazánkból is kipusztult mint fészkelő faj.

A vándorsólyom kifosztott fészke (Fotó: Duna–Ipoly Nemzeti Park)

Visszatérése óta állománya évről évre erősödik, jelenleg mintegy 80 párra tehető. A fajt veszélyeztető tényezők között kell említeni a fészekfosztogatások mellett az áramütést, a mérgezést, valamint az épületekkel, vezetékekkel, járművekkel való ütközést.

Fokozottan védett, természetvédelmi értéke egyedenként 500 ezer forint. Tenyészetből származó, regisztrált egyedei engedéllyel solymászmadárként tarthatók.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top