Szabadidő

Tízezer forint jut 110 gyerek játékára – siralmas a helyzet a borsodi óvodában

Az önkormányzat kerete szinte csak az üzemeltetésre és a bérekre elég. A szülők sem tudnak segíteni, mert a gyerekek több mint 90 százaléka halmozottan hátrányos helyzetű.

Mi is beszámoltunk arról, hogy a kiscsécsi óvoda egyik óvónője a Facebookon kért megunt rollereket és kültéri játékokat, mert az udvarukon nincs más, csak beton és fű. Most a Miskolci Világ rákérdezett, miért nincsenek játékok. Egy óvodában.

A kiscsécsi óvoda a Kesznyéteni Óvoda kihelyezett csoportja, így az ügyben Kesznyéten polgármestere, Kecső Imre nyilatkozott. Mint mondta, annyi pénzből kell gazdálkodniuk, hogy a keret szinte csak az óvoda üzemeltetésére és a bérekre elég. Van néhány régi udvari játék – hinta, mászóka, mérleghinta –, de az újakat szinte lehetetlen beszerezni az áruk miatt.

Játékra 10 ezer forint jut évente, ami 110 gyerekre igencsak szűkös. Tavaly a kiscsécsi óvoda új bútorokat kapott, játékra már nem futotta. A szülők sem tudnak segíteni, a gyerekek több mint 90 százaléka halmozottan hátrányos helyzetű.

A Hír TV-nek az intézményvezető, Virág Anikó arról beszélt, hogy nem csak az udvaron rossz a helyzet. Az 1979-ben elkészült épületet sosem újították fel, de a 2001-ben átadott terasz is használhatatlanná vált. A nyílászárók is régiek, ahogy az öltözőszekrények és a mosdók is. A tervek szerint idén lecserélik az ajtókat és ablakokat.

Az óvodavezető azt mondta: minden mozgásfejlesztő játék érdekelné őket, a rollertől a bicikliig, a különböző mászókákig, csúszdákig, amelyek megfelelnek az EU-s követelményeknek, ezért aki tud, segítsen nekik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top