Szabadidő

Újra vizsgálják, felelős-e a Noir Désir énekese Rády Krisztina haláláért

Új eljárás indult a nyolc éve meghalt műfordító, Rády Krisztina öngyilkossága ügyében. Azt vizsgálják, hogy férje, Bertrand Cantat mennyiben tehető felelőssé felesége haláláért.

Az előzetes eljárást a bordeaux-i ügyészség indította. A Le Journal du Dimanche hetilap értesülése szerint a zenész ellen volt ügyvédje, Yael Mellul, a Femme et libre (Nő és szabad) nevű feminista egyesület elnöke tett feljelentést nem szándékosan halált okozó fizikai erőszak és pszichológiai nyomásgyakorlás gyanújával. A ügyvédnő azt állítja, Bertrand Cantat erőszakos viselkedése nagy szerepet játszott abban, hogy Rády Krisztina 2010-ben öngyilkos lett bordeaux-i otthonukban. 

2010 januárjában a rendőrség meghallgatta Bertrand Cantat-t, a Noir Désir zenekar volt énekesét is, aki a házban aludt, amikor felesége felakasztotta magát. A lap úgy tudja, hogy Yael Mellult idén május 23-án meghallgatta a rendőrség. 

A francia sajtóban az elmúlt években rendszeresen jelentek meg olyan állítások, melyek szerint Cantat erőszakosságával kergette volt feleségét és két gyermeke anyját öngyilkosságba. Az ügyben a bordeaux-i ügyészség 2013-ban már egyszer újraindította a nyomozást, miután nyilvánosságra került egy magyar nyelvű felvétel, amelyben halála előtt Rády Krisztina a szüleinek hagyott üzenetében arról beszél: rettegett erőszakoskodó volt férjétől. Az ügyészség akkor azt feltételezte, hogy Rády halálához köze lehetett a testi és lelki erőszaknak, amelyet volt férje gyakorolt rá, de végül nem indult eljárás a zenész ellen. 

Marie Trintignant, Bertrand Cantat, párkapcsolati erőszak (fotó: AFP / Pascal Guyot)

Egy nő Marie Trintignant fotóját tartja a Bertrand Cantat visszatérése ellen szerveződött tiltakozáson (fotó: AFP / Pascal Guyot)

Cantat-t 2004-ben nyolc év szabadságvesztésre ítélték barátnője, Marie Trintignant színésznő megöléséért. Február végén indult, új albumát népszerűsítő turnéja hírére heves tiltakozás kezdődött az énekes zeneipari visszatérése ellen. A zenész végül lemondta fesztiválos fellépéseit, de június 7-én megtartja visszatérő koncertjét Párizsban. Cantat 2003 nyarán erősen ittasan egy litván hotelben veszekedés közben megölte Marie Trintignant színésznőt. Nyolc évre ítélték, de a börtönből 2007-ben jó magaviselet miatt szabadon engedték, és ő visszatért családjához.

Ha te vagy valaki a környezetedben krízishelyzetben van, hívd a 116-123-as ingyenes lelkielsősegély-számot! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top