Szabadidő

Egy új módszer alapjaiban változtatja meg, hogyan vásároljuk a ruháinkat

Véget érhet a bosszankodás a majdnem jó, de mégsem tökéletesen passzoló ruhák miatt. A legmodernebb technológiák jelentős változást hozhatnak a divat világába.

Ki ne találkozott volna már azzal a jelenséggel, hogy a kinézett, első blikkre tökéletesnek tűnő ruhadarab valahogy pont nem úgy áll rajta, mint a reklámban szereplő modellen vagy épp a kirakatban pózoló próbababán.

Ismerős?

Ebből lett elege Haley Hamblinnek, a Mashable munkatársának, aki a manhattani székhelyű, az emberi testet mesterséges intelligenciák segítségével tanulmányozó Body Labs, illetve a 3D-nyomtatásra specializálódott Voodoo Manufacturing startupokhoz fordult, hogy megoldást találjanak a problémára.

Ez egy különleges próbaba formájában öltött testet: a bábu teljes mértékben személyre szabott, azt ugyanis Haley testének háromdimenziós szkennelésével hozták létre, 3D-nyomtatás segítségével.
A fejlesztéstől azt remélik, hogy véget vethet a nem tökéletesen passzentos ruhák korának, ugyanis ha ezzel a módszerrel – vagyis élő emberek testének feltérképezésével – elegendő adatot tudnak begyűjteni, a divattervezők a jövőben olyan ruhákat hozhatnak létre, amelyek jobban illeszkednek a különböző emberi testekhez.

Ugyanezzel a technológiával az online vásárlás is leegyszerűsödhet, a különböző – valós – testtípusokat ugyanis digitálisan is meg lehet jeleníteni, így pontosan láthatjuk majd, hogy a kinézett ruhadarab hogyan mutatna rajtunk, nem csak a tökéletesre photoshopolt modellek pózaiból kell kitalálnunk, hogy szűk lesz-e derékban vagy mellben az általunk vágyott ruha.

Minden szögből jó?

Arról nem szól a fáma, hogy mi történik az így létrehozott próbababákkal, miután a méreteket levették róluk, de ismerve a 3D-nyomtatási technológiát, nem csodálkoznánk, ha a bábukat egyszerűen beolvasztanák, hogy újra fel lehessen használni a térbeli nyomtatásnál alkalmazott alapanyagot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top