Szabadidő

Már nyugdíjasokat is felvennének a balatoni vendéglátósok, akkora az emberhiány

Nyugdíjasokat foglalkoztathatnak diákok helyett a balatoni vendéglátósok, mindenki jól jár.

Mindent megtesznek a balatoni vendéglátósok, hogy munkaerőt csábítsanak a tó partjára. Tegnap beszámoltunk arról, hogy akár egymillió forintot meghaladó fizetést is kaphatnak a szakképzett szakácsok, most pedig arról ad hírt a Sonline, hogy a diákmunkásokat nyugdíjasokra cserélnék a bármilyen megoldásra nyitott vállalkozók.

„Nagy a munkaerőhiány a Balaton-parton, amit egyrészt diákokkal igyekeznek pótolni a vállalkozások, de az idén a nyugdíjasokat is bevonjuk a három hónapos szezonba” – mondta Dakó Roland, a Déli Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet régióvezetője a lapnak. Dakó állítása szerint már száznál is több nyugdíjas jelentkezett, akiket érdekel a takarító, a konyhai kisegítő, a felszolgáló és a recepciós munkakör is.

Dakó úgy tapasztalja, hogy kedvező a fogadtatás a balatoni cégek részéről is, lévén a nyugdíjas-szövetkezeten keresztül kedvezőbb az adózás, csak tizenöt százalék személyi jövedelem adót kell megfizetni a bér után, s már bruttó 900 forintos órabérnél is többet megkereshetnek a munkavállalók. A szálláshely is megoldható: bár több jelentkezőnek is van nyaralója a Balaton mellett, akiknek nincs ilyen lehetőségük, azoknak – az eddigi tapasztalatok alapján – a vállalkozások segítenek a megoldásban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top