Szabadidő

Óriási bohócsapkába bújik a szegedi Rigoletto

Igazi klasszikussal kezdenek: Verdi Rigoletto című operája 1987 után ismét a Dóm téri színpadra kerül. Az opera látványvilága korántsem lesz mindennapi: Tihanyi Ildi egy többméteres bohócsipkát álmodott a színpadra, a jelmezeken pedig a híres divattervezővel, Náray Tamással dolgoznak együtt.

Június 29-én kezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok 2018-as évada, és a szervezők idén is emlékezetes nyitányt álmodtak meg, Giuseppe Verdi egyik legnépszerűbb operája nyitja a szezont, a Rigoletto, Ludovik Kendi, Keszei Bori, László Boldizsár és Ádám Zsuzsanna főszereplésével. A magyar nyelven énekelt produkciót Harangozó Gyula rendezi. Az alkotók mindent megtettek azért, hogy a klasszikus darabot új köntösbe bújtassák, a látványvilág például garantáltan egyedi lesz, erről a Rigoletto díszlettervezője, Tihanyi Ildi mesél.

Szeretnénk megtartani a mű saját korát, de csempészünk bele modernséget is. A Rigoletto az 1600-as években játszódik Mantovában, tehát a Rómeó és Júlia kora és helyszíne a miliő. Használjuk ennek az időszaknak a formavilágát, merítünk az ízléséből, színeiből és kontúrjaiból, ugyanakkor azt szeretnénk, hogy legyen mai áthallása a formáknak és anyagoknak. Eredetileg másként gondolkodtunk, klasszikus vonalon, végül Gyulának támadt az az ötlete, hogy helyezzük mindezt egy teljesen absztrakt térbe. Ezután az én feladatom volt, hogy kitaláljam, miként tudnak ebben megjelenni a történet helyszínei, miközben érdekessé, játékossá, mozgalmassá is tesszük az egészet.

A modern elemeket azért nem akarták túlzásba vinni az alkotók, és ragaszkodtak ahhoz, hogy a klasszikus mondanivalóval, a korszellemmel szoros kapcsolatban maradjanak.

Kitaláltam egy látványos szimbólumot, ami Rigolettóhoz kapcsolódik, aki a herceg fő kegyeltje, udvari bolondja, gyakorlatilag a jobb keze. A reneszánszból ránk maradt, hogy akkoriban az udvari bolondokat egy bohócsipkával ábrázolták: ez az elem jelenik meg a mi díszletünkben is. Több méter magas, absztrakt, világító sipka lesz a központi elemünk, és ebben jelennek meg a különböző helyszínek, ez kalauzol végig minket a történetben: benne van a hercegi udvar és egy külvárosi kocsma is.

A díszlet a látványvilágnak egyik fele, a kitalált alapötletet a jelmezeken is láthatóvá tették. Ezt a munkát Tihanyi Ildi Náray Tamással közösen végezte, ketten alkották a Rigoletto kétszáznál is több jelmezét.

Nagyon szeretem, amit Náray Tamással kitaláltunk: a ruhák egyrészt őrzik a reneszánsz kontúrt, másrészt maiak is. A színvilág is nagyon közel áll hozzám: a díszlet alapvetően vörös színű, és abban megjelenik a fekete, az ezüst és az arany. Ezeken kívül intenzív kék szín jelképezi a királyi udvart, a herceget. A jelmezeknél is letisztult formákkal játszunk, egyszerű színekkel, így a nézőnek rögtön beazonosítható minden karakter.

Szegedi Dóm tér, Rigoletto (forrás: szegediszabadteri.hu)

Könnyen ment a közös munka, Tihany Ildi és Náray Tamás ugyanis már igazi összeszokott páros, nem először dolgoznak együtt ilyen nagyszabású előadáson.

Ismertük egymást Tamással Az álarcosbálból, amit néhány évvel ezelőtt, szintén a Szegedi Szabadtéri Játékok keretében, Béres Attila rendezett. Az is remek közös munka volt. Hasonlóan gondolkodunk, hasonló az ízlésvilágunk. Tamás fő profilja az haute couture világa, ez a vonal a báli jelenetre lesz leginkább jellemző az előadásban. A divatlapok és a high fashion világába azonban én is szívesen kirándulok, élveztem, hogy nem csak színházi oldalról, hanem a divat felől közelíthettünk a ruhákhoz és karakterekhez. 

– mesélte el Tihanyi Ildi.

A végeredmény kiderül június 29-én  Szegeden, a Dóm téren.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top