nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Szabadidő
Milliókat érő, elfeledett műalkotásra bukkantak egy walesi kastélyban

Milliókat érő, elfeledett műalkotásra bukkantak egy walesi kastélyban

Több mint egymillió fontért (368 millió forintért) kelhet el a 19. század ünnepelt neoklasszicista szobrászának, Antonio Canovának egy 200 éve elfeledett márvány mellszobra.
Avatar
MTI/NLCafé
f Ajánlom

Hamarosan elárverezik azt a női alakot ábrázoló mellszobrot, amit most fedeztek fel újra egy régi kastély gyűjteményében. A szobrot Antonio Canova szobrászművész készítette ajándékba egy bárónak, ám a walesi család az évszázadok alatt teljesen elfeledkezett róla. Pedig Canova alkotását, amely a Béke mellszobra címet kapta, 1817-ben kiállították a londoni Királyi Akadémián is.

Canova a 19. század elejének egyik ünnepelt művésze volt, mecénásai között volt a pápa, Napóleon és Wellington hercege is, alkotásai borsos áron keltek el.

A neoklasszicista szobrász alig néhány műve van magántulajdonban. A Béke mellszobrát július 4-én bocsátja árverésre a Sotheby’s aukciósház, amely a jövő héten londoni székhelyén ki is állítja a művet.

A békét jelképező női szobrot a háborús évek után, Napóleon Elba-szigeti száműzetésének idején készítette Canova, ajándékba szánta barátjának, a politikus és műgyűjtő John Campbellnek, Cawdor bárójának. A mellszobornak csöndes élete volt a Cawdor család pembrokeshire-i kastélyában. Campbell 1821-ben hunyt el, és a 150 szobás kastély őrizte óriási gyűjteményét, amelyben feledésbe merült a Canova-szobor.

Forrás: Sotheby’s

Amikor 1962-ben a már leromlott kastélyt felbecsülték eladása előtt, a leltárba csak „egy diadémot viselő nő fehér márvány mellszobra”-ként került be. Jelenlegi tulajdonosa évekig kutatta a szobor eredetét, még Canova és Campbell eredeti levelezését is felkutatta.

Christopher Mason, a Sotheby’s szakértője szerint Canova az emberi szépség esszenciáját alkotta meg a szoborban, és a mű személyes vízióját ábrázolja, amikor készítette, nem kellett törődnie semmilyen megrendelői ízléssel.

Mason hozzáfűzte, hogy legutóbb tavaly novemberben árverezték el Canova egy mellszobrát, amely Joachim Murat nápolyi királyt ábrázolja. A mű 3,8 millió fontért (1,4 milliárd forintért) kelt el. A szakértő szerint a Béke mellszobra iránt is nagy lesz az érdeklődés a júliusi aukción.

Megosztás Facebookon