Szabadidő

Ilyen lesz az új budapesti Duna-híd – fotó

A közlekedési múzeumban megnyílt kiállításon nemcsak a győztes pályaművet, hanem az összes beérkezett tervet meg lehet nézni. És kapunk kicsit a budapesti hidak múltjából is.

Az új budapesti Duna-híd nemzetközi tervpályázatára beérkezett munkákat és a fővárosi hidak múltját bemutató kiállítás nyílt hétfőn a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményben Budapesten.

Vitézy Dávid, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója a megnyitón elmondta: a szeptember közepéig látogatható tárlat amellett hogy bemutatja azokat a színvonalas pályaműveket, amelyek a tavaly júniusban kiírt nemzetközi tervpályázatra érkeztek, átfogó áttekintést nyújt a budapesti hidak történetéről is, urbanisztikai, társadalmi szempontból bemutatva a vitákat, amelyek a hídépítéseket övezték.

Vitézy Dávid, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója a Dél-Budát és Csepelt összekötő új budapesti Duna-híd győztes tervpályázatát mutatja az Új híd a Dunán – 15+1 híd Budapesten címû kiállítás megnyitóján. (MTI, fotó: Kovács Tamás)

Az angol és magyar nyelven olvasható kiállításon emellett a múzeum gyűjteményéből néhány olyan kisebb tárgyi emléket is láthat a közönség, mint például a régi Erzsébet híd egyik angyaldísze, valamint sok más olyan részletet, ami emlékeztet a budapesti hidak múltjára.

Fürjes Balázs Budapestért és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkár, a tervpályázat bíráló bizottságának elnöke a megnyitón felidézte: a tavaly júniusban kiírt meghívásos nemzetközi tervpályázatra 17 pályamű érkezett a legjelentősebb hazai és külföldi építészek részvételével.

MTI-fotó: UNStudió és a Buro Happold Engineering

A pályázat eredményét áprilisban hirdették ki, az első díjat a rotterdami Erasmus hidat is megálmodó UNStudió és a Buro Happold Engineering alkotta konzorcium terve nyerte el. A zsűri értékelése szerint a győztes pályázat egy olyan 2-szer 3 forgalmi sávos, villamosközlekedésre is alkalmas híd terveit vetette papírra, amely egyszerre egyedi és elegáns, mégis dinamizmust és erőt sugárzó.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top