Szabadidő

Betiltaná az EU az egyszer használatos műanyag termékeket

Többek között a műanyag fülpálcikákat, evőeszközöket, szívószálakat is. Ezeket csak fenntartható anyagokból lehet majd gyártani.

Szigorúbb uniós szintű szabályokra tett javaslatot a műanyaghulladék mennyiségének visszaszorítása érdekében hétfőn az Európai Bizottság: egész egyszerűen betiltanák azoknak az egyszer használatos műanyag termékeknek az árusítását, amelyek könnyen és olcsón helyettesíthetők.

Az EU most a tíz legelterjedtebb egyszer használatos műanyag termékre, illetve az elvesztett vagy szándékosan otthagyott halászeszközökre összpontosít, ugyanis ezek együttesen felelősek a tengeri hulladék 70 százalékáért Európában.

A tervezet értelmében betiltanák egyebek mellett a műanyag fültisztító pálcikákat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat is: ezeket a jövőben kizárólag fenntartható anyagokból lenne szabad készíteni.

A műanyagból készült egyszer használatos italdobozok pedig csak a csomagoláshoz rögzített kupakkal vagy fedővel lesznek forgalmazhatók.

Fotó: Christoph Sator / DPA (AFP)

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint azoknál a termékeknél, amelyeknél egyelőre nem állnak rendelkezésre alternatívák, a hangsúly a használat korlátozásán lesz a tagállami intézkedések, a gyártókra vonatkozó követelmények, valamint a hulladékgazdálkodási előírások révén.

Az EU országainak 2025-re gondoskodniuk kell az egyszer használatos műanyag flakonok 90 százalékának begyűjtéséről. Emellett csökkenteniük kell majd a műanyag élelmiszertárolók és poharak használatát, ahogy előírhatják például azt is, hogy egyszer használatos műanyag termékeket ne lehessen ingyenesen kínálni.

A javaslatcsomag kötelezettségeket ír elő a termelők számára is: a gyártóknak hozzá kellene járulniuk a hulladékgazdálkodás és -eltávolítás, illetve az egyszer használatos műanyag termékekkel kapcsolatos ismeretterjesztő és figyelemfelkeltő intézkedések költségeihez.

Bizonyos termékeket pedig – például az egészségügyi betéteket, a nedves törlőkendőket és a léggömböket – világos és szabványos címkével kell majd ellátni, amely ismerteti, hogyan kell ártalmatlanítani a terméket, annak milyen káros hatása van a környezetre, és hogy mennyi műanyagot tartalmaz.

A műanyag halászeszközök gyártóinak a jövőben viselniük kell a hulladék kikötői begyűjtésének, elszállításának és kezelésének költségeit.

A ma javasolt intézkedések eredményeképpen kevesebb egyszer használatos műanyag termék lesz az áruházak polcain. Ezen termékeknek egy részét be fogjuk tiltani, és környezetkímélőbb alternatívákkal helyettesítjük őket, hogy a fogyasztóknak ne kelljen lemondaniuk kedvenc áruikról

– jelentette ki Frans Timmermans, a bizottság első alelnöke.

Mint írták: az egységes szabályok lehetővé fogják tenni az európai vállalatoknak, hogy növeljék versenyképességüket a fenntartható termékek globális piacán. Az újrafelhasználás révén gondoskodni tudnak majd a magas minőségű anyagok stabil utánpótlásáról, továbbá ösztönözve lesznek arra, hogy új megoldásokat keressenek, s ez technológiai versenyelőnyt fog biztosítani számukra konkurenseikkel szemben.

A tervezetet a két uniós társjogalkotó szervnek, a tagországok kormányait tömörítő tanácsnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Szakértők szerint a tengerekben lévő szemét 85 százalékát világszerte műanyagok teszik ki. A mikroműanyagok a tüdőbe, az ételekbe is bejutnak, élettani hatásuk egyelőre ismeretlen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top