Szabadidő

Bezár London legendás magyar étterme, a Gay Hussar

Az egyre növekvő bérleti díjak és a csökkenő forgalom miatt. A hír hallatán adománygyűjtésbe kezdtek a törzsvendégek.

Hatvanöt év után bezár London egyik legendás magyar étterme, a Gay Hussar (vagyis a Víg Huszár). A Soho negyedben található étterem nem is annyira az ételek minősége miatt marad majd meg a helyiek emlékezetében, hanem azért, mert az évtizedek során a politikai pletykák egyik legmegbízhatóbb forrásává vált: baloldali politikusok egész generációinak lett ez a kis magyar étterem a törzshelye – írja a Guardian.

A Gay Hussar a folyamatosan emelkedő bérleti díjak és az ezzel arányosan csökkenő forgalom miatt húzza le a rolót június 21-én. A hírek szerint a jelenlegi tulajdonos, a Corus Hotels eladja az üzlethelyiséget.

A Gay Hussar 2013-ban egyszer már túlélt egy csődközeli időszakot: ekkor 160 politikus és újságíró összefogásának köszönhetően maradhatott nyitva az étterem. Az elmúlt napokban azonban arról értesítették a törzsvendégeket, ezúttal tényleg bezárnak. A hír hallatán újabb gyűjtésbe kezdtek a támogatók: mint közölték, ezúttal az adományozás önmagában nem lesz elég: újra kell majd gondolniuk az étterem koncepcióját úgy, hogy a mostani trendeknek, igényeknek is megfeleljen a hely.

Az éttermet 1953-ban alapította a svájci apától és walesi anyától született Victor Sassie, aki részben Magyarországon tanult bele a vendéglátói szakmába, és már 1939-ben Budapest néven nyitott magyar éttermet Londonban. Sassie a második világháború alatt a brit hírszerzésnek dolgozott. A Gay Hussart 1988-ban adta el, és 1999-ben hunyt el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top