Szabadidő

Gigantikus laposférgek szállták meg Franciaországot

A 30 centis ragadozó csúszómászó nemcsak ijesztő lehet, de mivel Ázsiában őshonos, felboríthatja a talaj menti élővilág egyensúlyát.

Harminc centiméter hosszú, óriási lapátfejű férgek lepték el a veteményeskerteket Franciaországban. A csúszómászók nemcsak az átlagemberekben keltenek riadalmat, de a biológusokat is meglepték – írja a 444.

Ezek a ragadozó férgek ugyanis elsősorban Ázsiában honosak, és korábban nem lehetett velük Európában találkozni. Az elmúlt 20 évben azonban több faj is megtelepedett a francia nagyvárosokban.

A laposférgek a talajban élnek rejtőzködve, és a nemzetközi szállítmányokban megbújva járják be a világot. Kisebb ragadozó férgek korábban is felbukkantak Franciaországban, de a 30 centis kalapácsfejűek inváziójára még a tudósok sem voltak felkészülve.

Kiderült, hogy évtizedek óta zajlik az ország megszállása, sok francia találkozott már az óriási laposférgekkel, csak valószínűleg senki sem tudta, mi került a szeme elé. A férgek főleg az ország déli részén telepedtek meg.

A laposférgek nemcsak riadalmat keltenek, de megeszik a gilisztákat és hernyókat, így felborulhat a talaj menti élővilág egyensúlya. Más országokban a beszivárgott férgek annyi gilisztát pusztítottak el, hogy a termőföldek hozama is romlott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top