Szabadidő

Sorra szűnnek meg a kisboltok Magyarországon

Csak tavaly négyezer kiskereskedelmi bolt zárt be.

2017-ben körülbelül négyezerrel csökkent a hazai kiskereskedelmi boltok száma – írja a Blokkk.com. A portál szerint minden áruterületen (élelmiszerben és iparcikkben egyaránt) egyre kevesebb a bolt Magyarországon. Sőt azoknak a településeknek a száma is csökkent, ahol legalább egyetlen helyen lehet vásárolni: csak tavaly 18 faluban az utolsó bolt is bezárt.

A üzletek megszűnése mögötti két döntő ok a munkaerőhiány és a minimálbér okozta költségnövekedés. De a kisboltok versenyhátránya is meghatározó, sok szempontból ugyanis nem rúgnak labdába a nagy áruházláncok mellett.

A folyamat egyébként nem tavaly kezdődött. Az elmúlt öt évben lettek igazán drámaiak a mutatók: 2012 óta 21 ezer bolt szűnt meg, így 154 ezer helyett ma már csak 133 ezer boltba mehetünk vásárolni Magyarországon. Ráadásul ma 228 olyan település van az országban, ahol nincs helyben bolt, míg öt évvel ezelőtt ez a szám még csak 156 volt.

A boltok számának csökkenése előreláthatóan a következő években is folytatódni fog.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top