Szabadidő

Meghalt a legendás hegymászó

Korábban 9 ujját amputálták, ennek ellenére nyolcadszor is nekivágott a Mount Everest csúcsának.

Meghalt két külföldi hegymászó a világ legmagasabb hegycsúcsa, a Mount Everest meghódítására tett kísérlet közben.

Kuriki Nobukazu 36 éves japán hegymászó, aki már megmászta hat kontinens legmagasabb hegyét és feljutott két nyolcezres csúcsra Nepálban is, a nyolcadik kísérletet tette arra, hogy egyedül és oxigénpalack nélkül meghódítsa a 8848 (más mérés szerint 8850) méteres Csomolungmát. A legendás japán alpinistát holtan találták a sátrában 7000 méter fölötti magasságban. Kuriki híres volt cudar körülmények között végrehajtott magányos téli csúcstámadásairól, Japánban jelentős rajongótábor követte minden lépését.

 

#否定の壁への挑戦 #エベレスト#everest

Nobukazu KURIKI (@kurikiyama) által megosztott bejegyzés, Máj 13., 2018, időpont: 9:52 (PDT időzóna szerint)


A Mount Everesttel sosem volt szerencséje, a meghódítására 2012-ben tett negyedik kísérlete közben 8230 méteres magasságban két napot töltött egy gödörben, ahol a mínusz 20 fokos hidegben megfagytak az ujjbegyei, közülük kilencet amputálni kellett. Hatodik kísérlete közben 7400 méteres magasságban belázasodott.

Vasárnap Georgi Petkov 63 éves macedón hegymászó vesztette életét az Everesten.

Egy nepáli serpával együtt immár 3 halottja van Nepálban az idei mászószezonnak, amely május végéig tart.

Közben a Himalája egy másik csúcsánál, a 8027 méteres Sisapangma oldalában a hegyimentők felhagytak Bulgária egyik legismertebb hegymászója, a Bojan Petrov keresésével. A 45 éves férfi május 3-án tűnt el, 7500 méteres magasságban. A zoológus képzettségű alpinista nemcsak hegymászóként volt híres, hanem azokról a megpróbáltatásokról is, amelyeket átélt. Túlélt egy rákbetegséget, majd inzulinfüggő cukorbeteg lett, két éve pedig kómába esett, amikor vadon élő növények tanulmányozása közben Bulgáriában elgázolta egy autó.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top