Szabadidő

Gigabírságra számíthatnak a feketén vaterázók és airbnb-zők

Csúnyán megüthetik a bokájukat azok a magányszemélyek, akik bejelentés nélkül folytatnak gazdasági tevékenységet, azaz üzletszerűen vateráznak, több profiljuk van a jófogáson vagy éppen újhullámos airbnb-zők.

Érdemes bejelenteniük gazdasági tevékenységüket a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál a magánszemélyeknek, mert ha nem teszik, egy esetleges adóellenőrzés után háromszor olyan rosszul járhatnak, mintha legálisan űzték volna az ipart.

Az Európai Bíróság ugyanis igazat adott a NAV-nak abban, hogy a bejelentés hiányában adóköteles tevékenységet folytató és ezen tevékenységeikből származó bevételeiket eltitkoló magánszemélyek esetében az szja-n, és eho-n túlmenően a legnagyobb terhet jelentő áfakötelezettséget is megállapította – írja a bírósági döntésről az RSM blogja.

A bíróság szerint ugyanis az alanyi adómentességből fakadó előnyök csak akkor illetik meg az adózót, ha a magyar jogrend által megkövetelt bejelentési kötelezettséget is előzetesen teljesítette.

Illusztráció: Pixabay

A bejelentést elmulasztó magánszemélyek halmozott büntetésre számíthatnak – hívja fel a figyelmet a blog. Egész pontosan minimum háromszor olyan rosszul járhatnak, mintha jogszerűen vállalkoztak volna, vagy ha a törvénytelen állapotot a NAV-ellenőrzés megkezdése előtt saját belátásukból megszüntették volna. 

Ugyanis a NAV felé a megállapított adókülönbözeten felül, emelt összegű (200%-os) adóbírságot és a jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő késedelmi pótlékot is meg kell fizetni, továbbá a bejelentkezési kötelezettség elmulasztása miatt (2018. január 1-től már emelt összegű, maximum 1.000.000,- Ft –os) mulasztási bírsággal is számolniuk kell – írja a BSM blogja.

A friss EUB-ítélet fényében érdemes átgondolni az adószám nélkül az online piactereken ingóságokat értékesítőknek, az airbnb-zőknek, és további, nem a törvényi előírásoknak megfelelően vállalkozóknak, hogy még a NAV-ellenőrzések megkezdése előtt jogszerű keretek közé tereljék tevékenységüket – írják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top