Szabadidő

70 évesen is modellkedik, két diplomája van – ja, és ő Elon Musk anyukája

Már a szülei sem voltak hétköznapi emberek, az idén 70 éves Maye Musk pedig maga sem átlagos jelenség.

Elon Muskot nem kell különösebben bemutatni a világnak: a PayPal online fizetési szolgáltatás elődjét megalapító vállalkozó jelenleg éppen a Tesla elektromos autókkal, a Hyperloop nevű futurisztikus vasúttal, na meg persze a Mars meghódításával van elfoglalva. Eközben azonban legalább ekkora fordulatszámon pörög az édesanyja is, aki annak ellenére, hogy nemrég belépett a nyolcadik ikszbe, ugyanolyan otthonosan mozog a kifutók vagy épp az Instagram világában, mint bármelyik, a huszadik életévéhez alulról közelítő kolléganője. Ez most nem újságírói túlzás, hiszen az otthoni lekvárbefőzéstől senkinek sem lesz 170 000 követője a fotómegosztó oldalon, és nem kérik fel reklámarcnak sem a szupermodell Karlie Kloss mellé egy világszerte ismert ékszermárka marketingesei.

Maye Musk 1948-ban, Kanadában született Maye Haldeman néven. Mindössze kétéves volt, amikor a családja a dél-afrikai Pretoriába költözött, hétéves korában pedig a szülei repülőre ültek, és Ausztráliába mentek.

Ők voltak az egyedüliek, akik Dél-Afrikától Ausztráliáig repültek egy egymotoros repülőgéppel – mesélt erről a Forbes magazinnak. – Utána beutazták egész Afrikát, az arab világot és Ázsiát is, mindezt bármiféle navigáció nélkül.

Mindeközben Maye és ikertestvére, Kaye, valamint három testvérük a családi otthonban maradtak a szülők egyik barátjának felügyelete alatt, és messze nem ez volt az egyetlen leckéjük önállóságból. „A szüleim vállalkozók voltak, a saját üzletüket csinálták, a testvéreim és én pedig körülbelül 8 éves korunktól náluk dolgoztunk – emlékezett vissza Maye Musk. – Mi rajzoltuk a plakátjaikat, fénymásoltuk a hirdetéseiket és intéztük a levelezésüket.”

Az ikrek 12 éves korukban recepciósként kezdtek dolgozni a csontkovács szülők rendelőjében, Maye ebben az időben tanulta meg, hogy a kemény munka kifizetődik. Három évvel később felfigyeltek rá, így modellkedni kezdett, azonban úgy gondolta, hogy a divat világában csak rövid ideig érvényesülhet, ezért táplálkozástudományi tanulmányokba fogott. Később első diplomáját is ezen a területen szerezte.

„Mivel modellként is dolgoztam, nagyon büszke voltam, és nem voltam hajlandó elfogadni a kudarcokat – mondta el ezzel kapcsolatban. –Nem akartam én lenni a buta szőke, ezért is kezdtem felsőfokú tanulmányokba, és úgy voltam vele, hogy még akkor is át fogok menni a vizsgáimon, ha ehhez meg kell tanulnom egy másik nyelvet. Így is lett.” (Musk a diplomáját a Dél-Afrikában beszélt afrikaans nyelven szerezte – a szerk.)

A diplomázást követően 1970-ben férjhez ment, majd három éven belül három gyereke született: előbb a két fivér, Elon és Kimbal érkezett, aztán pedig egy lány, aki a Tosca nevet kapta. Persze nem Maye Muskról lenne szó, ha a három gyerek nevelése mellett nem foglalkozott volna továbbra is modellkedéssel, sőt ekkor már dietetikusként is elkezdett dolgozni. Amikor pedig 1979-ben, bő nyolc év után elvált a férjétől, Errol Musktól, és 31 évesen szingli anyaként kellett tovább gondoskodnia a gyerekeiről, nemes egyszerűséggel besétált egy sor orvosi rendelőbe, és addig üldögélt a várókban, amíg be nem jutott az orvosokhoz, hogy meggyőzze őket, küldjenek hozzá pácienseket. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy 1983-ban visszaült az iskolapadba is, hogy megszerezze mesterdiplomáját.

Amikor legidősebb fia, Elon 17 éves volt, Maye újra megszerezte a kanadai állampolgárságot, a fiú pedig hamarosan követte a példáját, majd az érettségit követően odaállt anyja elé, és közölte, hogy ő Kanadába is szeretne költözni, amire a nő így emlékszik vissza:

Amikor megkérdeztem tőle, hogy miért, azt mondta: »Az USA-ban akarok élni, és Kanadából közelebb van«.

A lendületes anya nem riadt meg ettől sem: vásárolt fiának egy egy útra szóló repülőjegyet, rakott a zsebébe egy kevés pénzt, és megadta neki egy unokatestvére elérhetőségét, aki a kanadai Saskatchewan közelében élt egy farmon. Elon nem is habozott sokáig, hamarosan pedig a testvérei is követték.

Anya és fia: Maye és Elon Musk a 2017-es Oscar-gálán (Fotó: Getty Images)

Mit lépett erre az ekkor 41 éves Maye Musk? Nekilátott információkat gyűjteni a kanadai egyetemeken elérhető PhD-programokról, és eladta johannesburgi otthonát, hogy Észak-Amerikában újra egyesíteni tudja a családot. A házért kapott pénzt végül ugyan a szigorú dél-afrikai törvények miatt nem vihette magával, de természetesen ez sem akadályozta meg abban, hogy Torontóba költözzön, ahol a nulláról kellett újra felépítenie a családnak biztonságot adó anyagi hátteret.

„Öt állásom volt ebben az időben – emlékezett vissza a nyolcvanas évek végére. – A Torontói Egyetem kutatásvezetője voltam, kétszer egy héten egy dietetikai főiskolán tanítottam, két másik este pedig egy modellügynökségnél. Emellett voltak modellmunkáim, és működött a magánrendelésem is. Amikor pedig nem dolgoztam, magamat reklámoztam: hírleveleket írtam, tévé- és rádióállomásokkal egyeztettem. A legtöbbször egyszerűen nemet mondtak, vagy nem is foglalkoztak velem, idővel azonban ez elkezdett megváltozni.”

Happy Mother’s Day! Be sure to put your feet up👠 #mothersday 🌹

A post shared by Maye Musk (@mayemusk) on

Ez a fajta kitartás meg is hozta a gyümölcsét: Maye Muskot megválasztották a Kanadai Dietetikusok Szövetségének elnöki posztjára, és a felügyelete alatt az akkor 90 tagú szervezet létszáma ezerre bővült, saját praxisában pedig idővel már naponta 25 pácienst fogadott, így három kollégáját is alkalmazásba vette. Közben a gyerekek is végleg kirepültek – a 18 éves Elon a torontói Queen’s University hallgatójaként folytatta, Kimbal egy évre rá követte őt, míg Tosca filmes tanulmányokba fogott a Brit Columbiai Egyetemen –, így negyvenes évei közepére Maye még a korábbiaknál is nagyobb pörgésbe kezdett.

„A gyerekek elindultak a saját útjukon, így hosszú idő után először lett időm magamra is, ami csodálatos volt – emlékezett vissza. – Nem is gondoltam volna: egész éjszakákat dolgozhattam át, előfordult még az is, hogy haza sem mentem, mert nem kellett vasárnap délután hét adag ruhát kimosnom.”

A kor nem számít – Maye Musknak legalábbis semmiképpen (Fotó: Getty Images)

Elon és Kimbal a diplomázást követően Kaliforniába költözött, ahol megalapították Zip2 nevű térképészeti cégüket. Maye Musk kéthavonta látogatta meg a fiait, akiknek tízezer dollárt adott támogatásként. „Megszálltam valami olcsó szállodában, aztán vettem nekik zöldséget, gyümölcsöt, bútorokat vagy mondjuk papírárut, amire épp volt pénzem” – idézte fel ezt a korszakot az anya, aki a Szilícium-völgyben volt akkor is, amikor a Zip2 megkapta az első nagyobb befektetését egy kockázati tőkealaptól, és pontosan emlékszik is a napra.

Akkor azt mondtam: ma este Palo Alto legjobb éttermében vacsorázunk. Amikor pedig már ott voltunk, hozzátettem, hogy most látjátok utoljára a hitelkártyámat.

Nem sokkal később Maye Musk San Franciscóba költözött, hogy közelebb lehessen a családjához, illetve hogy az Egyesült Államokban is elindítsa dietétikai szolgáltatását. Ötvenedik születésnapján Kimbal és Elon egy fából készült házikóval és egy szintén fából faragott kisautóval lepték meg, valamint azzal a fogadalommal, hogy egy nap megveszik neki ezeket igazából is. Amikor a Compaq végül felvásárolta a Zip2-t 307 millió dollárért, a fiúk azonnal be is váltották anyjuknak tett ígéretüket.

Maye Musk eközben áttette a székhelyét a nyugati partról New Yorkba, és tovább folytatta modellkarrierjét. Végül 13 évet töltött az amerikai metropoliszban, ahol két ikonikus helyen, a Times Square-en és a Madison Square Garden falán is megjelentek az őt ábrázoló óriásplakátok, közben pedig rendszeresen járt Európába is fotózásokra és divatbemutatókra.

Az érdeklődés napjainkban sem lanyhul Maye Musk iránt: tavaly novemberben a Covergirl hősnőnket választotta a márka arcává a Simply Ageless elnevezésű kampányban, ő pedig be is váltotta a hozzá fűzött reményeket: a főszereplésével leforgatott reklámvideót néhány nap alatt 11 millióan nézték meg, a nevével hirdetett termékek iránt pedig elképesztően megnőtt a kereslet. Musk azt reméli, hogy az ehhez hasonló kampányok kulturális paradigmaváltást idéznek majd elő, amely alapjaiban változtatja meg, hogy a társadalom hogyan tekint az idősebb nőkre, és ők hogyan tekintenek saját magukra. „Sosem féltem az öregedéstől, ahogyan anyukám sem – jelentette ki ezzel kapcsolatban a 70 éves szupermodell. – Ő 98 éves volt, amikor meghalt, de csak 96 éves korában hagyta abba a munkát.”

Maye Musk a 2017-es New York Fashion Week kifutóján (Fotó: Getty Images)

És hogy mi a helyzet világhírű fiával kapcsolatban? Nos, róla Maye Musk csak annyit mond:

Sosem gátoltam meg, hogy a gyerekeim olyasmivel foglalatoskodjanak, amiről azt gondolják, hogy szükség van rá. Amíg a jövő szempontjából előnyös dolgokkal törődnek, szerintem csak az a lényeg, hogy pozitív legyen a hozzáállásuk, és folytassák, ameddig lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top