Szabadidő

Egyre lejjebb csúsznak a magyar egyetemek a nemzetközi rangsorban

Csak egy magyar egyetemnek sikerült javítani a feltörekvő országok felsőoktatási intézményeinek nemzetközi listáján tavaly óta.

Szinte az összes magyar egyetem lejjebb csúszott a Times Higher Education (THE) listán, ami a fejlődő országok felsőoktatási intézményeit hasonlítja össze. Tehát a magyar egyetemeket nem a neves angol vagy tengerentúli iskolákkal, hanem a gazdaságilag hasonló helyzetű államok intézményeivel kellett felvennie a versenyt.

A Qubit gyűjtése szerint egyedül a Semmelweis Egyetemnek sikerült felkerülnie az első százba, mellesleg ez az egyetlen intézmény, amely javítani tudott a helyezésén. Tavaly a 65. helyen végzett, idén a 61. a listán.

A Pécsi Tudományegyetem öt helyet rontva a 127., az ELTE a 131. a tavalyi 123. hely után, a Szegedi Tudományegyetem a 156. – tavaly még 27 hellyel előrébb volt, a legnagyobbat pedig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem zuhant: a tavalyi 154. hely után idén csak a 200. a rangsorban. A Debreceni Egyetem a 201-250. helyen, a Corvinus a 251-300. helyen van.

A teljes lista a Times Higher Education oldalán böngészhető.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top