Szabadidő

Egy magyar jogvédő szervezet pert nyert a Deezer ellen

Az online zeneszolgáltatónak most utólag kell kifizetnie a jogdíjakat a magyar előadóknak.

Pert nyert a Deezer ellen a magyar Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület – írja az Index. Az iroda azért indított pert az internetes zeneszolgáltató ellen, mert szerintük a cég 2012-es piacra lépése óta nem fizetett jogdíjat az előadóknak.

Az EJI 2016-ban első fokon már pert nyert, ezt erősítette meg a Fővárosi Ítélőtábla idén februárban hozott jogerős ítélete. A bíróság most kimondta, hogy a Deezer valóban megsértette az előadóművészek internetes jogát, amikor a zeneszolgáltatás megkezdéséhez nem kértek engedélyt az előadókat képviselő egyesülettől, nem fizették meg az előadóknak az EJI díjszabása szerinti jogdíjat, valamint elmulasztották a zenefelhasználással kapcsolatos adatszolgáltatást is – írja a hírportál.

A bíróság most arra kötelezi a Deezert, hogy az előadókat megillető elmaradt jogdíjak meghatározásához adják át az EJI-nek az előfizetők számáról, a felhasználással elért nettó bevételről, valamint a felhasznált hangfelvételekről szóló adatokat. A bíróság ezek alapján fogja meghatározni a jogdíj pontos összegét.

Az egyesület a jogerős ítélet birtokában ismét felszólította a többi internetes zeneszolgáltatót is, hogy rendezzék szolgáltatásuk jogi hátterét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top